Legendele de pe Insula Gasca, taramul parjolit de haiduci si confiscat de pescari aparut in inima Dunarii

Legendele de pe Insula Gasca, taramul parjolit de haiduci si confiscat de pescari aparut in inima Dunarii

La aproximativ sapte kilometri de zona de acces catre insula, se afla asezarea medievala "Orasul de Floci", loc unde s-a nascut marele voievod al Tarii Romanesti Mihai Viteazul. Insula Gasca, o comoara a naturii cuprinsa de ape FOTO: Madalin Sofronie De-o parte si de alta a Dunarii, malurile sunt incarcate de paduri, iar in mijlocul apei, in departare, se vede o palma de pamant. Locul de intalnire este pe malul stang al Dunarii, la cativa metri de pod, in zona unde se afla inainte de ridicarea constructiei vechiul bac, cu care se trecea de pe un mal pe altul. Padurea de trunchiuri din insula ofera un peisaj apocaliptic FOTO: Madalin Sofronie Pe insula, care este considerata o rezervatie naturala, ornitologii au descoperit, in urma studiilor pe care le-au facut, o sumedenie de specii de pasari migratoare precum pelicanul comun, lopatarul, egreta mica, egreta mare, tiganusul, pescarusul rozator sau cel auriu.

acum 111 luni (18 Apr 2015)

La aproximativ sapte kilometri de zona de acces catre insula, se afla asezarea medievala "Orasul de Floci", loc unde s-a nascut marele voievod al Tarii Romanesti Mihai Viteazul.

Pe locul unde in Evul Mediu se afla cel mai mare centru comercial din Tarile Romane, "Orasul de Floci", a fost ridicata o baza arheologica. Aici, in fiecare vara se organizeaza tabere de cercetare, pentru a scoate la lumina marturii despre oamenii care au locuit pe aceste meleaguri si obiceiurile lor. Fiecare vizitator plateste pentru intrare o taxa de 1,5 lei, iar un ghid binevoitor face tuturor curiosilor un tur 3D al fostei cetati "Orasul de Floci".

Lectia de istorie se continua afara unde vizitatorii pot observa cateva dintre vestigiile pe care, in cei peste 20 de ani de sapaturi, arheologii le-au scos la lumina: cateva ruine ale unor locuinte, precum si o portiune din zidul unei biserici a orasului.

Dunarea curge linistita la vale dinspre Fetesti, catre Braila, in zona podului de la Vadu Oii, iar valurile incep sa plezneasca puternic in pilonii grosi de beton armat ai colosului, cand o barja incarcata ochi cu pietris se apropie lenesa de pod.

Insula Gasca, o comoara a naturii cuprinsa de ape FOTO: Madalin Sofronie

De-o parte si de alta a Dunarii, malurile sunt incarcate de paduri, iar in mijlocul apei, in departare, se vede o palma de pamant. Este Insula Gasca, una dintre cele mai tinere formatiuni de relief, care s-a nascut la cateva mii de ani dupa ce Dunarea a creat Delta Dunarii. In drumul sau spre Marea Neagra, Dunarea isi face loc de-o parte si de alta a limbii de pamant tanar, lasand impresia ca ar vrea s-o protejeze.

Locul de intalnire este pe malul stang al Dunarii, la cativa metri de pod, in zona unde se afla inainte de ridicarea constructiei vechiul bac, cu care se trecea de pe un mal pe altul. Pescarii nu sunt greu de convins sa-i urce pe doritori i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro