Legendele comorilor ascunse in muntii Maramuresului. Marele mister al aurului ingropat de Pintea Haiducul in pestera

Legendele comorilor ascunse in muntii Maramuresului. Marele mister al aurului ingropat de Pintea Haiducul in pestera

Despre Haiducul Pintea au circulat si continua sa circule, chiar daca nu cu aceeasi intensitate, o serie de legende, care mai de care mai fanteziste. Intr-un text descoperit in 1934, despre care se crede ca dateaza de la 1701 se arata ca "de pe Mogosa, Pintea au sburatu cu sburatoare, facuta de elu, pana in Danesti.

acum 50 luni (7 Oct 2016)

Despre Haiducul Pintea au circulat si continua sa circule, chiar daca nu cu aceeasi intensitate, o serie de legende, care mai de care mai fanteziste.

"Batranii povestesc ca si astazi poate fi vazuta acea pivnita, ale carei usi se deschid o data la sapte ani. Iar cand pivnita e deschisa, in ea se vede fum, niste limbi de foc si o stralucire mare, ca a Soarelui.

A fost supranumit "Haiducul zborator" in urma altei legende, care spune ca si-ar fi construit o pereche de aripi, n realitate, o forma rudimentarea de planor, din sindrila, astfel reusind sa scape de urmaritori. Intr-un text descoperit in 1934, despre care se crede ca dateaza de la 1701 se arata ca "de pe Mogosa, Pintea au sburatu cu sburatoare, facuta de elu, pana in Danesti. Crezand ca sunt jucarii, a luat oamenii cu tot cu plug si i-a adus acasa, insa tatal sau i-a spus fetei sa-i duca inapoi de unde i-a luat, pentru ca oamenii vor fi cei care vor stapani pamantul. Legenda a fost consemnata de Ileana Pop in Calendarul Maramuresului de la 1980.

Si despre originea orasului Cavnic au circulat o serie de legende, cea mai amuzanta fiind cea legata de provenienta denumirii de Cavnic. "Se spune ca un bulgare de aur a fost descoperit in apa raului, iar pe locul unde a fost gasit bulgarele de aur, era un cioban cu capul foarte mic. Cel care a gasit aurul, gandindu-se la bogatia ce ar exista acolo, ar fi chemat si pe altii si astfel s-ar fi populat localitatea", spune profesorul Ilie Gherhes. Astfel, ciobanul cu cap mic ar fi fost un punct de reper, care a dat denumirea localitatii. "Mai tarziu, cand au venit tot felul de proprietari de mine, in Cavnic au ajuns si niste englezi. Ei au spus ca a fost botezat pentru ca nu si-a dat seama ce avere exista in apa si in muntii respectivi", mai explica istoricul Ilie Gherhes.

Satu Manastirea este subiectul unei alte legende, pe cat de interesante, pe atat de stranii. Acolo se s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro