Legendele celor mai frumoase locuri din Tara Oasului. Ce nu trebuie sa ratezi daca ajungi in superba zona a Romaniei

Legendele celor mai frumoase locuri din Tara Oasului. Ce nu trebuie sa ratezi daca ajungi in superba zona a Romaniei

Bixad Manastirea de la Bixad, veche de peste 300 de ani, este celebra pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, cea care - spune legenda - se intorcea pe nestiute cai in acest loc, oriunde ar fi fost dusa, pana ce intr-o zi niste calugari s-au hotarat sa ridice in inima padurii, o manastire care sa adaposteasca aceasta icoana. Baza de agrement va fi intregita de o scena in aer liber si citeva stue de locuri de parcare si campare, astfel ca in scurta vreme, Luna Ses va deveni punctul de atractie numarul unu, pe timp de iarna dar si in celelalte anotimpuri.

acum 60 luni (9 Apr 2015)

Cu toate ca au trait intr-o deplina armonie, romanii si maghiarii din aceasta parte a judetului si-au pastrat in vreme, elementele identitare foarte bine definite.

Dinspre muntii vulcanici ai Oasului pana inspre Campia Turului si a Somesului, zona aceasta ascunde frumuseti tulburatoare care merita sa fie cunoscute de orice roman.

Gherta Mica

In centrul satului se afla casa in care s-a nascut cunoscutul scriitor evreu Rodion Markovits (1884 - 1948), care in multe din povestirile sale vorbeste cu duiosie despre frumusetea locurilor si oamenilor de aici.

Calinesti Oas

Aflat pe malul lacului cu acelasi nume, Calinestiul este o straveche asezare oseneasca, iar casa taraneasca de aici ne poate da o idee despre cat de frumoasa si armonioasa era in trecut viata osanului.

Boinesti

Aici exista stravechi urme ale unor asezari umane inca din paleolitic, dar cel mai interesant este Falansterul lui Pastori, a carui poveste plina de mircole si tenebre, mai impresioneaza si astazi calatorii.

Jumatate din Falanster a cazut sub lama buldozerelor comuniste, iar cealalta este macinata zi de zi de nemilosii colti ai unor vremi care nu mai inteleg nimic din farmecul povestilor de odinioara.

Bixad

Manastirea de la Bixad, veche de peste 300 de ani, este celebra pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, cea care - spune legenda - se intorcea pe nestiute cai in acest loc, oriunde ar fi fost dusa, pana ce intr-o zi niste calugari s-au hotarat sa ridice in inima padurii, o manastire care sa adaposteasca aceasta icoana.

In fiecare an, de hramul manastariim la Sfinta Maria Mare, in 15 august, mii de pelerini din intreg jduetul si nu numai, vin sa se inchine la aceasta icoana miraculoasa.

Negresti Oas

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro