Legende din Satu Mare: tatarii cu cap de caine si batrana din Bixad care a inecat un cotropitor in butoiul cu varza

Legende din Satu Mare: tatarii cu cap de caine si batrana din Bixad care a inecat un cotropitor in butoiul cu varza

Tatarii au jefuit si ars din temelii sate precum Odoreu, Micula, Gherta Mica sau Capleni. Astfel, in anul 1717, satul si imprejurimile sale au fost trecute prin foc si sabie de tatari, luandu-i in robie chiar si pe mosierii locului Mikolai Gyorgy si pe sotia acestuia, Vitkai Erzsebet. Nici alte sate si catune nu au scapat de napasta, deoarece tatarii au pradat si trecut prin taisul sabiei sute si mii de sateni. Tatarii au sosit cata frunza si iarba, si au aruncat atatea sageti, de s-a intunecat cerul.

acum 113 luni (13 Feb 2015)

Tatarii au jefuit si ars din temelii sate precum Odoreu, Micula, Gherta Mica sau Capleni. In mai multe randuri, speriati de cruzimea navalitorilor, satenii si-au facut boccelele, luandu-si nevestele si copiii, cautandu-si rostul in sate mai ferite de invazia "tatarilor cu cap de caine". Istoricii spun ca, 1717 este ultimul an in care tatarii s-au mai incumetat in aceste tinuturi, dupa care au fost definit alungati si invinsi. Astfel, in anul 1717, satul si imprejurimile sale au fost trecute prin foc si sabie de tatari, luandu-i in robie chiar si pe mosierii locului Mikolai Gyorgy si pe sotia acestuia, Vitkai Erzsebet. Nici alte sate si catune nu au scapat de napasta, deoarece tatarii au pradat si trecut prin taisul sabiei sute si mii de sateni. Vazandu-si satele distruse si pamanturile parjolite acesta a strans oaste inarmandu-si taranii si a pornit pe urmele tatarilor reusind sa-i invinga si sa-i elibereze pe robi. Acestia au devastat toata asezarea, iar pe locuitorii care n-au fugit i-au legat in lanturi. Apoi, au dat foc satului, bisericii si casei parohiale.

Tatarii - jumatate om, jumatate caine

O legenda din Gherta Mare spune ca tatarii au venit din lumea cea mare ca sa-i omoare pe oameni. Mai mult decat atat, legendele de prin partile locului spun ca erau pe de o parte oameni, iar pe de alta caini.

Pentru a le veni de hac tatarilor, satenii au recurs la un siretlic. Au taiat copacii, lasandu-i numai putin sa se tina pe picioare. Gasind satul parasit, tatarii au intrat in padure ca sa-i caute pe oameni. Insa, langa fiecare copac statea ascuns cate un om, iar cand tatarii s-au afundat in desisul padurii, oamenii au rasturnat copacii peste ei ca sa-i omoare. iar cei cativa care au ramas in viata au luat-o la fuga.

Navalirea tatarilor in mlastina, la Capleni

Vestea ca tatarii urmau sa soseasca i-a umplut de groaza pe satenii din Capleni. Insa, i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro