Legende cu haiduci si stejari seculari in padurea Groasa, din inima Baraganului. Cum teroriza Caposul calatorii boieri

Legende cu haiduci si stejari seculari in padurea Groasa, din inima Baraganului. Cum teroriza Caposul calatorii boieri

Monumente ale naturii Prin specificul sau, padurea Groasa este o padure de foioase, iar speciile de animale care o populeaza sunt reprezentate de iepuri de camp, capriori sau vulpi. "Arie protejata situata pe raza comunei Axintele, judetul Ialomita, cu o suprafata de 37,44 ha, cuprinde un numar de 56 de stejari seculari (printre acestia a fost identificata si specia Quercus cerris, rar intalnita in judetul Ialomita), cu o varsta cuprinsa intre 25 si peste 200 de ani."

acum 95 luni (12 Jan 2016)

Practic, intinderea de arbori verzi se afla la hotarele judetelor Ialomita si Ilfov.

De aici, o pornesc catre islazul localitatii, la marginea caruia se vad primii arbori ai padurii Groasa. Padurea are o suprafata de peste 30 de hectare si a fost inclusa pe harta ariilor naturale protejate de lege, in baza unei Hotarari a Guvernului Romaniei, ce dateaza din anul 2007.

Monumente ale naturii

Prin specificul sau, padurea Groasa este o padure de foioase, iar speciile de animale care o populeaza sunt reprezentate de iepuri de camp, capriori sau vulpi. Caracteristica cea mai importanta a padurii o reprezinta insa speciile de stejari seculari, vechi de peste 200 de ani.

Practic, la Groasa exista cea mai mare rezervatie de arbori seculari din intreg judetul Ialomita, dupa padurea Canton - Stelnica, de pe malul bratului Borcea.

"Arie protejata situata pe raza comunei Axintele, judetul Ialomita, cu o suprafata de 37,44 ha, cuprinde un numar de 56 de stejari seculari (printre acestia a fost identificata si specia Quercus cerris, rar intalnita in judetul Ialomita), cu o varsta cuprinsa intre 25 si peste 200 de ani."

Legende cu haiduci si braconieri

Dincolo de importanta sa pentru natura, padurea Groasa de la Alexeni este cunoscuta si datorita nenumaratelor sale legende tesute in jurul codrului. Se spune ca aici ar fi existat nenumarate bande de haiduci care atacau la drumul mare calestile in care se aflau boierii. Asteptand autobuzul catre casa in autogara din Slobozia, batranul Ilie Toma (75 de ani) din Alexeni isi aminteste despre povestile cu banditi auzite in copilarie de la batrani. Zica-se ca era unul numit de bunii mei , descris asa cu capul mare, chel si cu ochii bulbucati care ataca trasurile domnesti.

Daca prezenta haiducilor in padurea Groasa nu poate fi demonstrata, cea a braconierilor poate fi probata de politisti. In ultimii ani, procurorii si politistii din zona au intocmit numeroas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro