Legenda stejarului cu icoane. Copacul secular la umbra caruia se fac copii sanatosi si care protejeaza satul de urgii
Stejarul cu icoane In scoarta "stejariului" au fost sapate patru casete adanci de o palma, cu diametrul de aproximativ 30/30 de centimetri, la inaltime de aproximativ 1.50 metri de sol. Unul din cei mai varstnici oameni ai locului, Ion Popa, zis nea' Nica, de 88 de ani, stie povestea stejarului: "Oamenii care veneau la munca campului se adaposteau sub umbra lui cand se starnea cate o furtuna se rugau sa fie protejati de rele. Dupa ce s-a stabilit in Moldova de dincoace de Prut, basarabeanul a aflat de legenda stejarului secular si a vrut sa-i ridice un altar ca semn de multumire. Stejarul-unicat Specialistii care au facut cercetari in Rezervatia forestiera si botanica Badeana sunt surpinsi nu atat de vechimea stejarului si de legendele croite in jurul lui, cat mai ales de faptul ca a crescut intr-un loc care nu-i ofera conditiile de climat specifice.
In localitatea vasluiana Badeana, comuna Tutova, se afla un loc incarcat de puteri supranaturale, dupa cum sustin oamenii, pe care l-au numit "La Stejari". Este hotarul dintre satele Badeana, Ivesti si Pogonesti aflat intr-un varf de deal, la marginea Rezervatiei botanice si forestiere Badeana. Legenda locului se trage inca de pe vremea lui Stefan cel Mare, dupa cum spun localnicii, cand codrii nesfarsiti de stejari stateau in calea cotropitorilor.
Padurea a fost reinoita de mai multe ori de-a lungul secolelor, doar unul a mai ramas marturie a locurilor de altadata. Stejarul secular emana o anumita energie si oamenii mai vin si in zilele noastre sub umbra lui pentru a se ruga si pentru a aprinde lumanari.
E nevoie de bratele a patru-cinci oameni adulti pentru a-l cuprinde. Copacul ar fi cel care apara satul Badeana de urgia naturii, singura localitate din zona ferita de inundatii, ploi teorentiale ori ploi cu piatra. Stejarul cu icoane
In scoarta "stejariului" au fost sapate patru casete adanci de o palma, cu diametrul de aproximativ 30/30 de centimetri, la inaltime de aproximativ 1.50 metri de sol. Cert e cadupa 2010, cineva a avut initiativa de a le "reconditiona" si a vopsit partea din spate a casetelor cu verde. In locul icoanelor vechi pictate direct pe scoarta copacului au fost depuse icoane noi din hartie acoperite cu sticla si rama din lemn.
Legenda stejarului mai e cunoscuta doar de cativa batrani. Unul din cei mai varstnici oameni ai locului, Ion Popa, zis nea' Nica, de 88 de ani, stie povestea stejarului: "Oamenii care veneau la munca campului se adaposteau sub umbra lui cand se starnea cate o furtuna se rugau sa fie protejati de rele. Asa e de sute de ani, inca din vremea lui Stefan cel Mare, poate chiar dinaintea lui. Erau feriti de fiecare data si ei si culturile si satul. In satele vecine, furtunile de vara au facut ravagii, noi abia am simtit. Salvat de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro