Legenda semintei de grau care a scos oamenii din Pestera Meziad, una dintre cele mai mari pesteri din tara

Legenda semintei de grau care a scos oamenii din Pestera Meziad, una dintre cele mai mari pesteri din tara

Batranii din localitatea bihoreana Meziad, localitatea in care se gaseste pestera cu acelasi nume, spun o poveste pe care o stiu de la mosii lor, ca de nu ar fi fost, nu s-ar fi povestit. Era printre ei o fata pe care o chema Florica, iar intr-o zi, tanara a alunecat de pe o stanca si si-a rupt un picior, asa ca nu a mai putut merge la vanatoare cu ceilalti oameni.

acum 94 luni (2 Aug 2015)

Batranii din localitatea bihoreana Meziad, localitatea in care se gaseste pestera cu acelasi nume, spun o poveste pe care o stiu de la mosii lor, ca de nu ar fi fost, nu s-ar fi povestit. Acolo isi aveau casa si masa si traiau din vanatul salbaticiunilor padurii, pe care le prindeau cu capcane sau cu arcul cu sageti. Era printre ei o fata pe care o chema Florica, iar intr-o zi, tanara a alunecat de pe o stanca si si-a rupt un picior, asa ca nu a mai putut merge la vanatoare cu ceilalti oameni.

Cum statea singura in gura pesterii s-a tarat sa ajunga afara la soare, langa stanca de la intrare. Stand ea acolo, a vazut o pasare asezata pe o creanga de fag. S-a tarat pana acolo si a gasit o samanta de buruiana cum nu mai vazuse pana atunci. - bat) o groapa in fata de soare si a pus samanta acolo. A vazut ca sunt bune, astfel ca le-a semanat si a avut si mai multe seminte. Cu cat se inmulteau boabele, cu atat le trebuia mai mult pamant, asa ca au parasit pestera si au inceput sa-si ridice colibe langa holde. Samanta aceea era de grau si asa a aparut pentru prima oara graul, iar oamenii s-au mutat din pestera", spune legenda.

Un lucru este cert: inca din Preistorie, pestera a fost folosita pe post de refugiu, iar din primii ani ai secolului XX, a fost unul dintre cele mai cautate obiective turistice ale judetului Bihor. Acest fapt se datoreaza dimensiunilor sale impunatoare si neobisnuitei sale bogatii de formatiuni, urmelor de locuire umana ce au dainuit aici din paleolitic si neolitic. De curand, in pesera a fost descoperit un craniu uman de peste 6.500 de ani. Ce s-a ridicat in locul craterului lasat de corpul extraterestu

Infioratoarea poveste a celor trei turci ucisi dupa ce au sapat fantana castelului din Hunedoara: "Marite domn, apa aveti, dar inima nu!" ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro