Legenda sau adevar istoric: domnitorul Petru Rares, la pescuit pe Lacul Brates din Galati. Explicatia istoricilor

Legenda sau adevar istoric: domnitorul Petru Rares, la pescuit pe Lacul Brates din Galati. Explicatia istoricilor

Legenda spune, si este intarita de rezultatele cercetarilor istorice, ca unul dintre domnitorii Moldovei, Petru Rares, are o mare rezonanta in istoria Galatiului datorita implicarii lui intr-una dintre cele mai stravechi meserii, si anume cea de pescar.

acum 60 luni (18 Jun 2015)

Legenda spune, si este intarita de rezultatele cercetarilor istorice, ca unul dintre domnitorii Moldovei, Petru Rares, are o mare rezonanta in istoria Galatiului datorita implicarii lui intr-una dintre cele mai stravechi meserii, si anume cea de pescar. Documentele spun ca fiul lui Stefan cel Mare si al Raresoaiei, inainte de a deveni domn al Moldovei, se ocupa cu pescuitul. Carele cu care cobora spre Dunare erau umplute cu peste prins in Lacul Brates, de langa Galati, mult mai intins la acea vreme. Cronicarii vremii ale caror scrieri au fost preluate de scriitorii contemporani spun ca localnicii de traseul acestor care aveau foarte mult de lucru cu navoadele puse in Lacul Brates, dar si pe o sumedenie de alte increngaturi de ape din preajma lui. "Petru Rares venea aici cu lungi convoaie de care mari, trase de patru sau sase boi, numite maje, de unde si numele lui de Petru Majeru.

De altfel, insusi cronicarul Grigore Ureche scria ca Stefanita Voda a cerut ca la tron sa-i urmeze Petru Majariul, poreclit Rares, dupa numele mamei sale. Petru Rares a trecut de multe ori in Transilvania si Muntenia, acolo unde avea sa o marite pe una dintre fiicele lui, care a devenit ulterior celebra Doamna Chiajna. Legenda mai spune ca inainte de a deveni domnitor, Petru Rares s-a indragostit de o tataroaica de pe malul Lacului Brates. "Este mai mult decat legenda, se stie ca in apropiere de Galati au fost tabere de tatari, asa ca nu este exclus ca povestea sa fie adevarata", ne spune consilierul cultural Marius Mitrof de la Directia Judeteana pentru Cultura.

Istoria recenta a orasului de la Dunare nu mai este atat de strans legata de pescuit, iar lacul Brates este complet neingrijit. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro