Legenda sahului. De ce ne ajuta unul dintre cele mai vechi jocuri din lume

Legenda sahului. De ce ne ajuta unul dintre cele mai vechi jocuri din lume

Cei care joaca sah invata la inceput principalele reguli, apoi descopera semnificatia fiecarei piese de sah, ca mai tarziu sa dezvolte adevarate strategii de lupta. Pentru a juca sah e nevoie in primul rand de rabdare, de stapanire de sine, sa poti sa anticipezi miscarile adversarului si, mai mult decat in orice alt sport, sa il respecti. Legenda boabelor de grau O veche legenda indiana ne poveste cum inventatorului jocului de sah, Sissa ben Dahir, i-a fost oferita - de catre regele indian Shirham - o recompensa, la alegere, drept rasplata pentru minunata inventie. Si intr-adevar, abia atunci si-a dat seama regele ca Sissa ben Dahir i-a cerut un numar neinchipuit de mare de boabe de grau, rezultatul progresiei geometrice" - fragment din Legenda sahului.

acum 106 luni (20 Apr 2015)

Cei care joaca sah invata la inceput principalele reguli, apoi descopera semnificatia fiecarei piese de sah, ca mai tarziu sa dezvolte adevarate strategii de lupta. Pentru a juca sah e nevoie in primul rand de rabdare, de stapanire de sine, sa poti sa anticipezi miscarile adversarului si, mai mult decat in orice alt sport, sa il respecti. Efectele jocului de sah se vor vedea si in viata de zi cu zi. Cei care joaca sah sunt cei mai buni strategi ai lumii, stiu sa-si organizeze foarte bine timpul si tot ce-i inconjoara si nu-si irosesc niciodata o mutare sau o sansa in viata.

Sahul, materie optionala in scoli din toamna anului trecut

Proiectul cu privire la studierea sahului in scoli ii apartine presedintelui Federatiei Romane de Sah, Sorin Iacoban. Din toamna anului 2014, sahul ar fi trebuit deja studiat in aproximativ 500 de scoli. Dar, de exemplu, in judetul Mures trusele de sah au ajuns abia in luna februarie a acestui an. Printre cele 500 de scoli incluse in proiectul Federatiei Romane de Sah se afla si 10 scoli si licee din judetul Mures. In mediul rural este vorba despre Scoala Gimnaziala Acatari, Liceul Tehnologic Deda si Scolile Gimnaziale din Bistra Muresului, Gurghiu si Panet. Trusele de sah, care contin tablele de sah, piesele si tot ce are nevoie un jucator plus manualele au sosit abia in luna februarie. Noi am inaintat spre Casa Corpului Didactic si un proiect pentru formarea profesorilor de sah, dar deocamdata nu prea avem formatori", a declarat Sorin Patru, inspector de specialitate I.S.J. Mures

Din pacate, sunt prea putini formatori si acest sport al mintii nu poate fi predat de oricine. Astfel, sahul este in prezent studiat doar in liceele si scolile de elita. Multi parinti vad in sah o alternativa a calculatorului, dar putini stiu ca ii ajuta pe copiii sa se formeze si sa deprinda anumite abilitati.

Avantajele sahului

Sahul te inv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro