Legenda Pesterii Unguru Mare. Lucruri mai putin stiute despre pestera in care s-a gasit o necropola de peste doua milenii

Legenda Pesterii Unguru Mare. Lucruri mai putin stiute despre pestera in care s-a gasit o necropola de peste doua milenii

Unguru Mare-sursa foto-static.panoramio.com Inca de la intrare se pot observa cristalele transparente de calcita care impodobesc tavanul si peretii interiori de la etaje inferioare. Sala podoabelor, probabil cea mai cunoscuta sala de pe intreg teritoriul pesterii se face remarcata prin numeroasele forme cristaline, decorate cu tepi si lame, peretii fiind imbogatiti de reteaua alba de ochiuri marunte, asezate pe fondul rosu-albastru.

acum 114 luni (3 Apr 2015)

In versantul stang al Crisului Repede, in Munti Piatra Craiului, in curbura pe care o formeaza formata intre localitatile Balnaca (amonte) si Suncuius (aval) se gaseste pestera Unguru Mare.

Legenda spune ca un roman si un ungur mare se bateau in zona, iar ungurul s-a ascuns in pestera, aceasta fiind pestera lui.

Potrivit lui Aron Ciucur, fost ghid al Pesterii Unguru Mare, denumirea acesteia vine de la familia Unguru. "Terenul de sus, unde se afla si pestera Unguru Mare, i-a revenit baiatului mare, in timp ce terenul de jos, unde e pestera Unguru Mic, a fost a baiatului mic.

Pestera are o lungime de peste 800 de metri, 400 dintre acestia fiind vizitabili. Vreme de doua secole, acolo a ars focul fara sa se opreasca, si asta pentru ca pestera a fost locuita pana in secolul al VI-lea inainte de Christos.

Unguru Mare-sursa foto-static.panoramio.com

Inca de la intrare se pot observa cristalele transparente de calcita care impodobesc tavanul si peretii interiori de la etaje inferioare.

In partea de sus a pesterii se arata o gaura ce aduce cu harta Romaniei.

Ajunsi la capatul primei sali, turistii vor putea admira a cascada si asta pentru ca firul subtire de apa ce curge prin pestera se prelinge peste pietre albe. De-a lungul vremii, acolo au fost gasite varfuri de sulita si topoare de piatra.

In 1958, intr-o alta zona a pesterii au fost descoperite structuri de lemn, urme de animale, si oase subtiri, folosite ca ace de cusut.

Pestera adaposteste o colonie de aproximativ 100 de lilieci.

Pestera Unguru Mare-sursa foto-lataifas.ro

Cea mai importanta descoperire din pestera, dar si cea mai recenta, este necropola din galeria finala, zona care inca este cercetata.

Sala podoabelor, probabil cea mai cunoscuta sala de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro