Legenda paraului din inima Muntilor Rodnei, format din sangele curs in batalii

Legenda paraului din inima Muntilor Rodnei, format din sangele curs in batalii

Muntii Rodnei reprezinta un izvor nesecat de legende si povestiri care de care mai incredibile. Paraul care se formeaza din Izvorul Rosu si Paraul Bailor si care strabate localitatea Valea Vinului inca si-a pastrat culoarea rosiatica, nu de la sange din legenda insa ci de la deseurile de la mina ce a functionat in zona.

acum 78 luni (11 Jan 2015)

Muntii Rodnei reprezinta un izvor nesecat de legende si povestiri care de care mai incredibile. Desi unele au secole vechime, acestea inca se mai aud prin partile locului, fiind legate de stanci, lacuri si rauri. Acesta formeaza impreuna cu Paraul Bailor unul dintre cele mai spectaculoase amfiteatre ale Muntilor Rodnei, desfasurat intre varfurile Omului si Ineu. La intrare in satul Valea Vinului, paraul Izvorul Rosu si Paraul Bailor se contopesc si formeaza Izvorul Bailor. Se spune ca in calea lor, tatarii ar fi dat peste o fata, o pastorita care avea grija de o turma de oi. Nu se stie prin ce imprejurari, rodnenii au aflat de marea invazie a tatarilor si i-au asteptat intr-o vale.

Se spune ca sangele pastoritei a curs prin acea vale si cu sangele celor care au mai pierit in acea lupta s-a format acel parau. De aici si-ar fi luat paraul si numele de "Izvorul Rosu". Paraul care se formeaza din Izvorul Rosu si Paraul Bailor si care strabate localitatea Valea Vinului inca si-a pastrat culoarea rosiatica, nu de la sange din legenda insa ci de la deseurile de la mina ce a functionat in zona.

In locul unde a avut loc batalia, intre niste stanci, s-ar fi aflat si tezaurul cetatii Rodna, pe care locuitorii sai il aparau cu pretul vietii. Cel care ar fi cunoscut locatia exacta unde a fost ascuns tezaurul ar fi pierit si el in aceasta batalie, astfel ca locul unde este avere rodnenilor a ramas un mister.

Localnicii spun ca si acum se mai aude uneori vocea pastoritei care a pierit prima in lupta cu tatarii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro