Legenda paharului lui Pitagora. Cum functioneaza cupa speciala care se goleste singura si nu te lasa sa bei fara masura

Legenda paharului lui Pitagora. Cum functioneaza cupa speciala care se goleste singura si nu te lasa sa bei fara masura

Celebrul filosof si matematician grec Pitagora, care a trait in perioada 580-495 inainte de Hristos, a ramas cunoscut lumii nu numai pentru contributiile aduse matematicii, cu celebrele sale tabla inmultirii si teorema care-i poarta numele, ci si prin combinarea matematicii cu misticismul. cei ce se relaxeaza si socializeaza prea mult prin baruri si restaurante cu prietenii, isi pierd spiritualitatea si nu mai evolueaza profesional sau personal", spune preotul Gheorghe Sincan in volumul "Pelerin spre inaltul Cer", referindu-se la aceasta legenda.

acum 68 luni (4 Apr 2015)

Celebrul filosof si matematician grec Pitagora, care a trait in perioada 580-495 inainte de Hristos, a ramas cunoscut lumii nu numai pentru contributiile aduse matematicii, cu celebrele sale tabla inmultirii si teorema care-i poarta numele, ci si prin combinarea matematicii cu misticismul.

Pitagora a fost insa si un propovaduitor al echitatii, iar una dintre inventiile sale ne arata de ce oamenii trebuie sa fie cumparati.

Este vorba despre "Paharul lui Pitagora", sau cum ii mai spun grecii, "Cupa echitatii", inventata de marele filosof pentru a raspunde unei nevoi reale de moment.

Se spune ca aceasta cupa a fost inventata de Pitagora in timpul lucrarilor de alimentare cu apa a insulei grecesti Samos, aproximativ in jurul anului 530 i.Hr., cu scopul de a fi impartit in mod egal vinul pentru muncitorii constructori ai acelor vremuri. Cum foarte multi dintre ei erau lacomi si necivilizati, se intreceau cu masura si beau mai mult decat alti muncitori cumpatati la pahar.

Prin urmare, rezultatul nu putea sa fie decat unul dezastruos, in sensul ca "insetatii" faceau paguba si aveau nevoie de mai mult timp pentru a se trezi din "euforie", fiind deci o piatra de moara pentru ceilalti, care munceau mai mult. Daca se toarna chiar si cu o picatura in plus peste limita marcata, atunci surpriza este totala: tot lichidul se scurge din cupa.

Toata aceasta poveste vine sa demonstreze faptul ca doar si o singura picatura in plus poate strica echilibrul vietii, lucru demonstrat cu varf si indesat.

"Exemplele le vedem peste tot in jurul nostru: cei care se lacomesc sa manance si sa bea prea mult au probleme de sanatate; cei lacomi de munca, cei care lucreaza de dimineata pana seara, isi pierd sanatatea si libertatea; cei ce se relaxeaza si socializeaza prea mult prin baruri si restaurante cu prietenii, isi pierd spiritualitatea si nu mai evolueaz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro