Legenda Muntelui Capul Benes din Bistrita-Nasaud: un pescar l-a cumparat dupa ce si-a vandut sufletul diavolului

Legenda Muntelui Capul Benes din Bistrita-Nasaud: un pescar l-a cumparat dupa ce si-a vandut sufletul diavolului

Muntele metalifer Capul Benes, situat in Muntii Rodnei, are 1.587 de metri si este adesea luat la pas de catre amatorii de drumetii care vor sa admire peisajele de poveste din Bistrita-Nasaud. In fata ii apare o "pocitura de om cu o sapca rosie pe cap si cu copite de cal in loc de picioare, tinand in gura o pipa cu teava lunga".

acum 87 luni (18 Sep 2015)

Muntele metalifer Capul Benes, situat in Muntii Rodnei, are 1.587 de metri si este adesea luat la pas de catre amatorii de drumetii care vor sa admire peisajele de poveste din Bistrita-Nasaud. Oamenii locului nu asociaza insa acest munte cu drumetiile, ci cu o legenda care inca mai circula prin zona si care nu de putine ori este folosita pe post de pilda. Localnicii sunt convinsi ca muntele si-a luat numele de la un pescar care l-a cumparat, dupa ce primise de la diavol in schimbul sufletului sau mai multi saci cu bani.

Legenda acestui munte a fost asternuta pe hartie si de catre profesorul Iulian Martian. Intr-o seara, Benes se indrepta abatut spre casa saracacioasa, intristat de faptul ca nu reusise sa prinda niciun peste pe care sa-l puna pe masa familiei sale.

In fata ii apare o "pocitura de om cu o sapca rosie pe cap si cu copite de cal in loc de picioare, tinand in gura o pipa cu teava lunga". Acesta ii propune barbatului un targ, menit sa il scape de toate problemele cu care se confrunta. In schimbul sufletului lor, cei doi cer sapte saci plini cu bani de argint si o viata linistita pret de 300 de ani. Dupa trecerea celor 300 de ani de "viata linistita", castelul se prabuseste, iar cei doi dispar.

Legenda spune ca la un timp dupa disparitia celor doi, un pastor gaseste o intrare in munte, iar in interior da de cei doi, care munceau din greu cu ciocanele la pietre. Singura dovada a existentei celor doi ar fi tocmai muntele pe care l-au cumparat si care le-ar purta numele si acum.

Pentru ca nu l-a renegat pe Dumnezeu, feciorul lui Benes a fost rasplatit cu "fericire pe pamant si dupa moarte cu viata de veci in rai". Va mai recomandam:

Povestea fascinanta a calfelor calatoare, mestesugarii care se rup de familie si prieteni trei ani si poarta "uniforma" desprinsa din Evul Mediu

Povestea uluitoare a lui Maftei Pop, romanul care detine recordul de long... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro