Legenda intemeierii Sucevei: cum a facut seceta ca ciobanii sa se aciueze in preajma raului Suceava

Legenda intemeierii Sucevei: cum a facut seceta ca ciobanii sa se aciueze in preajma raului Suceava

"Vazind pastorii ca seceta nu mai inceteaza si temindu-se ca nu cumva sa le piara turmele, unica lor avere, de sete si de foame, se retrasera cu dinsele de la ses in sus spre codru (...).Pastoriul, cum dete cu ochii de poienile acelea, bucuria lui!... Fiind insa cetatea despartita de biserica Mirautului prin paraul Cicaina, care venind despre Areni si trecind pe linga dealul Tataras se revarsa in Suceava si neputind din pricina aceasta nimene trece cind ar fi voit de la dinsa la biserica si de la biserica la dinsa, de-aceea Iuga Voda le-a impreunat pe amindoua prin un pod umblator facut, dupa spusa unora, din piei de bivol, iara dupa a altora din guma (...).

acum 64 luni (17 Apr 2017)

Domnitorul Petru I Musat (1377 - 1391) a fost cel care a apreciat ca targul Sucevei ar fi indicat in a fi transformat in centrul economic si administrativ al Moldovei. Acesta a hotarat ca in estul localitatii sa fie ridicata o cetate, in actualul sat Scheia, insp cum terenul era destul de alunescos, constructie nu a putut fi finalizata.

Petru I Musat a decis atunci ca in partea cealalta a orasului sa fie construita o alta cetate, cunoscuta in prezent ca Cetatea de Scaun a Sucevei. Noua cetate a Sucevei este atestata documentar pentru prima oara la data de 10 februarie 1388, intr-un act prin care se arata ca voievodul moldovean ar fi imprumutat de la regele polon, Vladislav Iagelo, undeva la peste 80 de kilograme de aur.

"Lui Wladislav, din mila lui Dumnezeu, rege al Poloniei, stapanitor al Lituaniei si al Rusiei si domn al altor multor tari, sincera inchinare de la Petru voievod al Moldovei. Facem cunoscut inaltei tale Domnii ca am dat acestui adevarat pan al Varsoviei trei mii de ruble de argint francesc in acea greutate cu care am inceput sa dam de la Lutc si le-am dat pe toate in Suceava. In aceasta scrisoare sint 3 mii de ruble de argint francesc; Rugam pe Domnia voastra sa faceti alta scrisoare, ca si aceasta ce o scrieti, dar nu pe 4, ci pe 3 mii, sub pecetea regala.

Despre intemeierea Sucevei a vorbit si istoricul Simion Florea Marea in cartea sa "Legende istorice din Bucovina", publicata in anul 1981 de catre Editura Junimea.

"Vazind pastorii ca seceta nu mai inceteaza si temindu-se ca nu cumva sa le piara turmele, unica lor avere, de sete si de foame, se retrasera cu dinsele de la ses in sus spre codru (...).Pastoriul, cum dete cu ochii de poienile acelea, bucuria lui!... Sa fi prins pre Dumnezeu de-un picior si nu i-ar fi parut asa de bine!... Deci prinsa indata a cauta in dreapta si-n stinga ori de nu se afla si apa printr-insele.

Pe ti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro