Legenda haiducului Gaman, jefuitorul vanat de potere care a trait 10 ani ascuns intr-o vizuina de vulpe "modernizata"

Legenda haiducului Gaman, jefuitorul vanat de potere care a trait 10 ani ascuns intr-o vizuina de vulpe

Povestea lui Gaman - extrasa mai ales din corespondenta, pastrata la Arhivele Statului, dintre parcalabii de judete (in special Covurlui si Tutova) si functionarii domnesti de la Iasi - este una cu totul speciala, caci talharul a stiut sa fie si filatrop, dar si destul de ingenios in a-si gasi ascunzatorile. Documentul, pastrat la Arhivele Statului, indica faptul ca ar fi fost nevoie de doua sute de galbeni pentru actiune, dintre care 25 de galbeni (echivalentul a 20 de boi in acea vreme), "ca fagaduiala (N.R.: recompensa) pentru ce-l cari il va da stapanirii pe banditul Gaman". Daramarea vizuinii in care traise Gaman a fost un mare prilej de mirare, dupa cum avea sa consemneze un raport trimis de parcalabul de Galati catre domnie: "In vizuina jafuitorului se ajungia printr-un cotlon lung de cinci pasi, larg de un cot si jumatate, pe care se putea intra numai de-a busilea.

acum 83 luni (8 Mar 2016)

Pe la 1845-1850, un periculos talhar (care se autointitula "haiduc") facea ravagii in partea de sud a Moldovei.

Povestea lui Gaman - extrasa mai ales din corespondenta, pastrata la Arhivele Statului, dintre parcalabii de judete (in special Covurlui si Tutova) si functionarii domnesti de la Iasi - este una cu totul speciala, caci talharul a stiut sa fie si filatrop, dar si destul de ingenios in a-si gasi ascunzatorile. Era fiul unei vaduve de marinar

Desi si-a construit "cariera" prin codrii desi ca peria din nordul judetului Galati (pe atunci erau la limita dintre tinuturile Covurluiului si Tutovei), Ionita Mocanu era la origine orasean. Ramas orfan de tata de la o varsta frageda, el a trebuit sa se descurce cum a putut, devenind unul dintre numerosii hoti de buzunare din zona cosmopolitului port dunarean.

Acolo a primit si porecla de "Gaman", deoarece, cu trecerea anilor, devenise o namila de om, de aproape doi metri inaltime, care obisnuia sa manance mari cantitati de carne. "Se spune ca nu-i ajungea o gasca intreaga la o masa, asa de mancau era", povesteste profesorul Adrian Popa, unul dintre pasionatii de legenda haiducului moldovean.

Insa daca viata de adolescent ce "opera" buzunarele miilor de marinari si de comercianti ce misunau zilnic prin portul Galati parea oarecum simpla, odata cu trecerea anilor lui Gaman i-a fost tot mai greu sa treaca neobservat.

Destul de sinuosul drum din pamant batatorit trecea prin o serie de paduri infricosatoare si era expus talharilor, in ciuda faptului ca de-a lungul lui existau cateva hanuri de posta (locuri in care postalioanele schimbau caii si unde lucrau mai multi functionari inarmati).

Tanarul hot de buzunare devenit haiduc, impreuna cu o duzina de insi adunati din mahalalele Galatiului sau din satele din sudul Moldovei, a ales ca salas padurile aflate intre Baleni si Barlad.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro