Legenda Grotei Miresei din Slanic: povestea este inspirata de o sinucidere reala, de la inceputul secolului trecut

Legenda Grotei Miresei din Slanic: povestea este inspirata de o sinucidere reala, de la inceputul secolului trecut

Sanatatea are gust de sare la Slanic Prahova, o statiune balneoclimaterica renumita pentru lacurile hipersalinice si namolul terapuetic, Muntele de Sare, unic in lume, si cea mai mare salina din Europa. Toate destinatiile din Complexul Baia Baciului au, de altfel, atat o componenta turistica, cat si una de sanatate - Muntele de sare, care incorporeaza Grota Miresei, Baia Miresei, Lacul Baia Baciului (adanc de 7 metri , hipersalinic, cu o concentratie de 300%) si Baia Porcilor, care contine namol terapeutic. 150.000 de tone de sare au fost extrase din interiorul acestuia, printr-o exploatare pe verticala, ce a facut ca, in 1914, una dintre fostele mine sa se prabuseasca , dand nastere unei grote cu o suprafata de 425 de mp si o adancime de 20 de metri, Grota Miresei.

acum 115 luni (28 May 2015)

Sanatatea are gust de sare la Slanic Prahova, o statiune balneoclimaterica renumita pentru lacurile hipersalinice si namolul terapuetic, Muntele de Sare, unic in lume, si cea mai mare salina din Europa.

In ciuda unui declin evident produs dupa Revolutie, oraselul aflat la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti este renumit in intreaga tara pentru bazele de tratament. Izvoarele cu apa minerala, utilizate inca din 1885, cand statiunea a inceput sa se dezvolte, si lacurile - Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor si Lacul Verde, cu concentratie mare de sare, tratamentele cu ape minerale calde sau cele reci, in lac, impachetarile cu namol fac din Slanic o destinatie cautata constant de cei care sufera de boli reumatismale, respiratorii, dermatologice si vasculare.

Obiectiv de neratat in statiune, Muntele de sare de la Slanic, situat in complexul Baia Baciului, a fost declarat rezervatie naturala geologica si geomorfologica in 1954, cu o suprafata protejata de peste 2 hectare. Toate destinatiile din Complexul Baia Baciului au, de altfel, atat o componenta turistica, cat si una de sanatate - Muntele de sare, care incorporeaza Grota Miresei, Baia Miresei, Lacul Baia Baciului (adanc de 7 metri , hipersalinic, cu o concentratie de 300%) si Baia Porcilor, care contine namol terapeutic. Rezervatia, creatia naturii si a omului

Cu o traditie de peste trei secole in exploatarea sarii, statiunea si-a "creat" singura legendele si monumentele. Intreg Muntele de sare si Grota Miresei sunt rezultatul actiunii comune a omului si a naturii. Modelat de mii de ani de efectul ploilor, Muntele de sare a fost exploatat de localnici, pana in 1852, cand s-a considerat ca nu mai prezinta siguranta pentru muncitori.

150.000 de tone de sare au fost extrase din interiorul acestuia, printr-o exploatare pe verticala, ce a facut ca, in 1914, una dintre fostele mine sa se prabuseasca , dand nastere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro