Legenda "Bisericii sparte". De ce se tem localnicii din Viezuri sa taie nucul rasarit pe locul Sfantului Altar

Legenda

A ars de la un trasnet In interiorul zidurilor roase de timp inca se mai zaresc picturi, desi se spune ca lacasul nu a fost finalizat niciodata, fiind construit undeva prin anul 1841, pe terenul unui boier, ca biserica de familie. Localnicii si-au daramat hornurile pentru finalizarea bisericii Grigore Haidau, fiu al satului Viezuri, explica, intr-o lucrare, ca biserica a fost terminata de sateni, care si-au daramat cosurile de la hornuri, pentru a obtine, astfel, caramizi pentru finalizarea lacasului de cult: "Biserica de zid cu hramul "Sf.

acum 88 luni (29 Jan 2017)

Ruinele bisericii se afla in satul Viezuri, chiar la intrare in comuna Balanesti, care se invecineaza cu municipiul Targu Jiu. Localnicii au numit acest loc "Biserica sparta" si prefera sa nu se apropie de lacasul de cult. In Primul Razboi Mondial a fost furat clopotul, iar din altarul bisericii a rasarit un nuc pe care nu vrea nimeni sa il taie de teama unui blestem. Sunt tot felul de legende care circula in jurul acestui lacas de cult", a precizat Ovidiu Pungan, primarul comunei Balanesti. A ars de la un trasnet In interiorul zidurilor roase de timp inca se mai zaresc picturi, desi se spune ca lacasul nu a fost finalizat niciodata, fiind construit undeva prin anul 1841, pe terenul unui boier, ca biserica de familie. Se spune ca a ars de la un trasnet si de atunci nu au mai ramas decat ruinele. Florile de pe locurile de veci mai cresc si acum.

Localnicii si-au daramat hornurile pentru finalizarea bisericii Grigore Haidau, fiu al satului Viezuri, explica, intr-o lucrare, ca biserica a fost terminata de sateni, care si-au daramat cosurile de la hornuri, pentru a obtine, astfel, caramizi pentru finalizarea lacasului de cult: "Biserica de zid cu hramul "Sf. Grigore Teologul" din satul Viezuri a fost construita in anul 1841 de catre serdarul Grigore Saftoiu pe mosia lui. Chipurile lor se gasesc zugravite de o parte si de alta a usii de la intrare, in interior. Aceasta biserica a cuprins in zidurile sale piatra din constructiile dacice ale stramosilor nostri din Viezuri, dar si caramida, asa cum ne declara in 1992 invatatoarea octogenara Eleonora Diaconescu din Balanesti, "biserica Saftoilor din Viezuri a fost terminata cu ajutorul satenilor. Acestia si-au daramat cosurile de la hornuri dand caramizile pentru zidul impletit al bisericii". Caii nemtilor, adapostiti in biserica Grigore Haidau arata ca biserica a functionat pana la Primul Razboi Mondial. Nemtii au intrat in biserica, au luat clopotul si si-au adapostit caii in interior: Biserica a fost folosita de en... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro