Legea salarizarii unitare. Trei argumente care arata ca proiectul PSD nu poate fi aplicat

Proiectul de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor, care ar trebui depus in aceasta saptamana in dezbatere parlamentara, promite majorarea cu peste 50% a cheltuielilor cu salariile, desi plata unor sporuri este blocata de cativa ani, din lipsa banilor. In plus, cei care au o diploma de doctorat, vor primi un spor de 50%, ceea ce nu se practica in alte state si nu va face decat sa dea un suflu si mai mare fabricilor de diplome, sustin specialistii. "De ce sa iti dau luna de luna o suma de bani, un spor de doctorat, daca acea calitate profesionala pe care -ti-ai dobandit-o in urma unor studii nu foloseste cu nimic institutiei sau firmei?

acum 86 luni (19 Apr 2017)

Proiectul de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor, care ar trebui depus in aceasta saptamana in dezbatere parlamentara, promite majorarea cu peste 50% a cheltuielilor cu salariile, desi plata unor sporuri este blocata de cativa ani, din lipsa banilor. Tot din cauza fondurilor insuficiente, acordarea tichetelor de masa la mai multe institutii este amanata de cativa ani incoace.

Nu se stie impactul bugetar

Cum totul se reduce la bani, acesta este cel mai important punct de la care ar trebui sa plece proiectul de lege. Desi ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat in repetate randuri ca impactul bugetar va fi de 32 de miliarde de lei pana in 2020, in expunerea de motive a proiectului publicat pe site-ul PSD, in tabelul privind impactul bugetar, nu figu-reaza nici o cifra.

"Din estimarea proprie, comparand cu datele pe care am lucrat tot anul trecut, nu este sustenabil sa aloci pana in 2022 mai mult de 19 miliarde pentru a nu amaneta viitorul tarii prin dezechilibru bugetar", spune Dragos Pislaru, care a lucrat si el la o lege a salarizarii in mandatul sau. Potrivit acestuia, "fie pur si simplu Ministerul Muncii nu a calculat corect impactul grilelor propuse, fie dorinta este de a defila cu niste salarii la nivelul anului 2022 care sa proiecteze politic imaginea unui pro-iect de salarizare generos si frumos impachetat".

Se introduc noi sporuri

In proiectul actual se pastreaza "harababura" actuala de sporuri, compensatii, adaosuri, prime, premii, indemnizatii si alte drepturi, limitata, ca si in prezent, la 30% din salariul de baza, mai arata Dragos Pislaru. In plus, Ministerul Muncii introduce noi categorii de beneficii, precum norma de hrana, tichetele de vacanta si prime de excelenta. In plus, cei care au o diploma de doctorat, vor primi un spor de 50%, ceea ce nu se practica in alte state si nu va face decat sa dea un suflu si mai mare fabricilor de diplome, sustin specialistii. "De ce sa iti dau luna ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro