Legea salarizarii in varianta PSD arunca bugetul in aer. Majorarile salariale sunt "peste orice imaginatie"

Impactul legii salarizarii prezentate de PSD asupra bugetului de stat va depasi cu mult cifrele comunicate de Guvern. Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, este de parere ca impactul bugetar al legii salarizarii va fi dublu fata de cel prezentat de guvern, ajungand la circa 50-60 de miliarde de lei cumulat, in urmatorii patru ani. Potrivit acestuia, numai in 2018, cheltuielile cu salariile din sistemul public ar putea creste cu circa 25 de miliarde de lei, fata de anvelopa salariala de circa 63 de miliarde de lei.

acum 84 luni (12 Apr 2017)

Impactul legii salarizarii prezentate de PSD asupra bugetului de stat va depasi cu mult cifrele comunicate de Guvern.

Proiectul Legii salarizarii, creat in laboratoarele PSD si publicat, in premiera, pe site-ul unui partid, arunca cu bani "fara numar" in toate directiile, fara a tine cont de faptul ca veniturile din taxe si impozite, din care se platesc salariile, sunt printre cele mai mici din Europa, raportat la PIB.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, este de parere ca impactul bugetar al legii salarizarii va fi dublu fata de cel prezentat de guvern, ajungand la circa 50-60 de miliarde de lei cumulat, in urmatorii patru ani. Potrivit acestuia, numai in 2018, cheltuielile cu salariile din sistemul public ar putea creste cu circa 25 de miliarde de lei, fata de anvelopa salariala de circa 63 de miliarde de lei. In conditiile in care estimarile Comisiei Europene aratau in 2018 un deficit de 3,9% fara cresteri de salarii, mai adaugam 1,8% din PIB doar din legea salarizarii. Ce masuri de compensare sa gasesti si de unde sa acoperi asa ceva?", a spus Dumitru.

Potrivit acestuia, in ce priveste salariile medicilor si asistentelor medicale, toata cresterea este realizata anul viitor, o crestere de aproape 150% in anumite cazuri. "La educatie cresterea este de 50% fata de 2017 si 25% la celelalte categorii sociale din sectorul public. De la 1 ianuarie 2018, ar fi o crestere pentru toti bugetarii, in medie de 40-50% fata de 2017", a explicat Ionut Dumitru. "Nu trebuie neaparat sa fie dati afara, ci sa beneficieze de programe serioase de training, e necesara regandirea unor servicii publice oferite populatiei. Nu e in regula sa ai un aparat de salariati publici mai mare, fara sa facem nimic pentru cresterea calitatii.

In plus, acestia au criticat si sistemul de salarizare cu coeficienti, ca fiind depasit, aplicabil doar in tari ca Ucraina sau Republica Moldova.

Propuneri nerealiste

Liderul confederatiei s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro