Legea privind darea in plata are vicii semnificative (experti)

Prima ridicare de exceptie de neconstitutionalitate la o notificare de dare in plata a unui contrat de credit reliefeaza existent a noi vicii semnificatove si contradictii in Legea 77/2016 a darii in plata. "De ce sa mai depun eu notificare prin notar, sa mai platesc taxe notariale, impozit pe vanzare, impozit pe proprietate, intretinerea la asociatia de proprietari, abia dupa aceea sperand sa-mi semneze banca darea in plata, daca se poate face darea in plata direct, asteptand sa vina banca, sa ma execute silit, sa termine contratul si apoi sa fac dare in plata, conform art.

acum 88 luni (27 May 2016)

Prima ridicare de exceptie de neconstitutionalitate la o notificare de dare in plata a unui contrat de credit reliefeaza existent a noi vicii semnificatove si contradictii in Legea 77/2016 a darii in plata.

Catre Curtea Constitutionala a Romaniei ar putea ajunge la Curtea Constitutionala (CCR) prima exceptie de neconstitutionalitate ridicata de o banca pe Legea darii in plata. Bancpost a cerut instantei controlul de constitutionalitate al legii, dupa ce a formulat o contestatie la o cerere de dare in plata, informeaza Profit.ro.

Banca a refuzat sa accepte o notificare de dare in plata de la doi clienti si a depus o contestatie la Judecatoria Campulung. In cadrul procedurii, banca vrea sa ridice si exceptia de neconstitutionalitate, ceea ce reprezinta o premiera, cu care bancile ameninta inca de dinainte ca Legea sa intre in vigoare.

Dincolo de faptul ca mai sunt si alte notificari pe aceeasi materie, care urmeaza sa ajunga la CCR, "Romania libera" a descoperit noi defecte ale acestei legi controversate. Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari, arata ca in aceasta prima faza bancile "nu au decat sa-si joace aceasta unica carte - apelarea la CCR, altfel nu au cum sa mai intoarca legea inapoi". "Bancile au suficiente motive sa se intrebe daca legea e constitutionala, pentru ca actul normative intervine intr-un moment in care partile deja au avut o intelegere, din moment ce legea civila nu are putere retroactiva. Daca se trece de momentul acesta si CCR decide ca Legea 77 este constitutionala, atunci legea o sa aiba efecte", crede Dragos Vilceanu. Este foarte clar ca Legea 77/2016 a intervenit ulterior datei la care a fost semnat, de o multime de client, contractul initial de credit cu banca. In concluzie, toate celelalte articole din aceasta lege, care ii invata pe debitori cum sa apeleze la aceasta lege de dare in plata, sunt inutile", explica Dragos Vilceanu.

"De ce sa mai depun eu notificare prin notar, sa ma... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro