Legea falimentului personal. Instructiuni de folosire

Functionari cu atributii de judecatori In opinia avocatei Raluca Nastase, specializata in insolventa, raportat la categoria de debitori careia i se adreseaza, legea instituie un numar excesiv de organe care aplica procedura insolventei: comisia de disciplina, instanta de judecata, administratorul/lichidatorul. Legea prevede si o procedura simplificata pentru insolventa personala care poate fi accesata de o persoana fizica insolventa, daca suma totala a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmaribile si are peste varsta standard de pensionare sau si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.

acum 60 luni (1 Jul 2015)

Specialistii in insolventa arata ca acesta a fost adoptata inainte de a avea un studiu de impact, motiv pentru care nu a putut fi bugetata.

Cu toate ca legea va intra in vigoare abia anul viitor, comisiile de insolventa la nivel central si local trebuie sa se infiinteze in perioada imediat urmatoare. Astfel, cei protejati de aceasta lege vor avea dreptul la "cheltuieli pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil", cheltuieli care vor fi stabilite de Comisia pentru insolventa. Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, a explicat pentru "Romania libera" cum s-a ajuns in aceasta situatie: "In primul rand, legea nu trebuia adoptata inainte de a fi fost facut un studiu de impact. Sunt functionari de la Ministerul Finantelor, de la ANPC etc.", sustine Stanescu.

Functionari cu atributii de judecatori

In opinia avocatei Raluca Nastase, specializata in insolventa, raportat la categoria de debitori careia i se adreseaza, legea instituie un numar excesiv de organe care aplica procedura insolventei: comisia de disciplina, instanta de judecata, administratorul/lichidatorul.

"De asemenea, legea impune persoanelor sa caute un loc de munca mai bine remunerat, ceea ce poate constitui o ingradire a libertatii in munca. Pe de alta parte, instituirea unei comisii de disciplina care exercita atributii cu specific jurisdictional in locul instantei de judecata este nu numai inoportuna, dar poate constitui si o incalcare a dreptului de acces la justitie. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca aceste comisii de insolventa sunt constituite din functionari publici care exercita atributiile unei veritabile instante de judecata", sustine Raluca Nastase. Aceasta spune ca desemnarea judecatoriei ca instanta competenta sa solutioneze cererile aferente procedurilor reglementate de Legea insolventei persoanelor fizice va duce la o supraaglomerare a unor instante deja aglomerate si la imposibilitatea respectarii termenelor scurte i... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro