Legea educatiei Apponyi, care a dus la inchiderea a sute de scoli romanesti din Transilvania. "Toate scoalele sa fie prevazute cu emblema ungara"

Legea educatiei Apponyi, care a dus la inchiderea a sute de scoli romanesti din Transilvania.

In scoalele poporale cu limba de propunere nemaghiara, ori beneficiaza de ajutor de stat ori nu, limba maghiara este a se propune in toate despartamintele dupa un plan de invatamant si intr-un numar de ore, inainte stabilit de ministrul de culte si instructiune publica in cointelegere cu autoritatea scolara confesionala, in asa masura, ca un elev, cu limba materna nemaghiara, dupa terminarea anului al patrulea de scoala sa-si poata la inteles exprima gandurile in limba maghiara, atat cu graiul, cat si in scris.

acum 21 luni (11 May 2018)

Legea educatiei Apponyi instituia obligativitatea studierii in limba maghiara in scoli, iar aceasta masura era extinsa si asupra scolilor confesionale si comunale, care aveau dreptul de a oferi instruire si intr-o limba minoritara. "Toti copii, indiferent de limba lor nativa, trebuie sa se poata exprima in maghiara in scris si vorbit pana la sfarsitul clasei a patra", adica la varsta de 10-11 ani", aceasta era una dintre prevederile acestei legi. Legea mai stabilea plata in mod diferiantiat a cadrelor de la scolile sustinute de comunitati, in special cele romanesti, si cele care erau finantate de statul maghiar.

Legea mai prevedea dreptul statului de a suprima orice scoala romaneasca pentru simplul motiv ca acest lucru era reclamat de interese superioare de stat. Dupa cinci ani de la intrarea ei in vigoare fusesera inchise 320 de scoli romanesti din cele 2.795 existente, iar pana in in anul 1915 se pusese lacatul pe 600 de scoli romanesti. Competentele invatatorilor aplicati in mod definitiv la scoalele comunale si confesionale se statoresc in suma anuala minimala si anume: in comunele din clasa I si a II-a de cuartir cu 1200 cor[oane], in comunele din clasa a III-a de cuartir cu 1100 cor[oane], iar in comunele din clasa a IV-a de cuartir si in comunele neimpartite in clase de cuartir 1000 cor[oane]. Fiecare scoala si fiecare invatator, fara considerare la caracterul scoalei si la imprejurarea ca beneficiaza de ajutor de stat sau ba, se indatoreaza a dezvolta si intari in sufletul elevilor spiritul de alipire catra patria maghiara, precum si modul de gandire religios-moral. mai departe in salile de invatamant sa se afiseze tabele de parete cu subiecte din istoria Ungariei, iar la sarbatori nationale sa se arboreze pe edificiu stindardul national maghiar. Afara de aceste insignii se permite afisarea emblemei comitatului sau a comunei, apoi inscriptiunea privitoare la caracterul scoalei comunale respectiv confesionale in limba maghiara si in modul stabilit de le... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro