Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante, atacata la CCR
Primul argument adus de contestatari legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare este ca actul normativ incalca articolul 1, alin. Al doilea argument de neconstitutionalitate pus pe masa CCR este acela ca legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante ar permite Executivului sa modifice inclusiv legi organice, ceea ce contravine prevederilor constitutionale.
Primul argument adus de contestatari legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare este ca actul normativ incalca articolul 1, alin. 4 din Constitutie este incalcat pentru ca Guvernul primeste, prin legea de abilitare, competente aparent egale cu puterea legislativa. "Printr-o astfel de lege de abilitare se evita dezbaterea parlamentara cu privire la necesitatea solutiilor preconizate prin adoptarea ordonantelor, organul reprezentativ suprem al poporului roman fiind evitat", spun contestatarii legii.
De asemenea, ei arata ca delegarea competentei legislative presupune identificarea exacta a atributiilor Guvernului, pentru ca, altfel, posibilitatea acestuia de a alege in mod discretionar interventiile legislative ar echivala cu transformarea Guvernului in autoritate legiuitoare, concurenta cu Parlamentul.
Autorii acuza si faptul ca au fost incalcate termenele regulamentare pentru depunerea amendamentelor, iar parlamentarii opozitiei nu au avut astfel ocazia de a propune modificari.
Al doilea argument de neconstitutionalitate pus pe masa CCR este acela ca legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante ar permite Executivului sa modifice inclusiv legi organice, ceea ce contravine prevederilor constitutionale.
Initiatorii sustin ca, potrivit legii de abilitare, Guvernul va avea dreptul sa reglementeze domeniul administratiei publice si dezvoltarii regionale, fara a se preciza foarte clar ce anume din respectivul domeniu. Pe cale de consecinta, exista posibilitatea ca guvernul sa procedeze la modificarea unor reglementari legale cu caracter organic privind autoritatile administrative autonome, actiunea care ar incalca dispozitiile art. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro