Legea darii in saracie

Numai in octombrie anul trecut investitorii din Romania au cumparat aproximativ 10% din obligatiunile de doua miliarde de euro vandute pe pietele internationale de Ministerul Finantelor Publice, prima emisiune de titluri pe douazeci de ani in euro a statului roman, in conditiile in care calificativele agentiilor de evaluare financiara -Standard & Poor’s si Fitch erau pe ultima treapta din categoria recomandata investitorilor. Sigur ca si bancile sunt vinovate ca au dat unor politicieni credite de sute de mii de euro, in conditiile in care veniturile acestora nu sunt mai mari de o mie de euro pe luna.

acum 54 luni (21 Feb 2016)

"Dai casa bancii si scapi de datorii", asa suna sloganul de campanie a lui Catalin Zamfir, initiatorul legii "darii in plata".

Tinerii care umbla sa-si intocmeasca dosarul pentru "Prima Casa" s-au trezit in ultima vreme ca trebuie sa aduca un avans de 30-40%? De unde? Anularea garantiei acordate de stat pentru locuinte, printr-o lege noua, poate avea efecte in cascada si asupra titlurilor emise de stat. Numai in octombrie anul trecut investitorii din Romania au cumparat aproximativ 10% din obligatiunile de doua miliarde de euro vandute pe pietele internationale de Ministerul Finantelor Publice, prima emisiune de titluri pe douazeci de ani in euro a statului roman, in conditiile in care calificativele agentiilor de evaluare financiara -Standard & Poor’s si Fitch erau pe ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.

Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis senatorilor un document prin care avertizeaza ca "darea in plata este o forma atipica de novatie (transformarea raportului contractual prin stingerea unei datorii vechi si aparitia unei datorii noi) prin schimbarea obiectului obligatiei, cu particularitatea ca la novatie intelegerea intervine inaintea momentului platii, in timp ce in cazul darii in plata acordul de vointa are loc la data platii". In orice situatie, atat creditorul, cat si beneficiarul trebuie sa fie de acord. E ca la abonamentul de telefonie. Nu poti renunta de unul singur... Daca banca nu este de acord sa-ti ia locuinta? E greu de crezut ca multi dintre romanii nevoiasi, care au inceput un contract pentru "Prima Casa", isi vor scoate copiii afara in frig, ca vor renunta la avansul si la ratele platite deja.

Facuta in numele saracilor, legea bogatilor lui Piperea, pentru ca asa cum e gandita ajuta doar marii datornici, care nu mai stiu cum sa scape de vilele cu piscine, de la munte sau de la mare. Simtind ca nu mai valoreaza acum mare lucru, dupa boom-ul imobiliar din anii 2004-2008, de abia as... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro