Legea darii in plata. Se cauta cazuri sociale
Dupa ce autorul Legii 77/2016 a darii in plata a declarat ca tranzactia trebuie sa fie libera de impozit si Ministerul Finantelor a anuntat ca ar trebui aplicat un impozit de 2% - 3% pe soldul existent, acum Finantele anunta ca incearca identificarea categoriilor sociale defavorizate pe care sa le scuteasca de la plata acestor taxe. "Social, si ma gandesc la o masura de stanga, poate ca este corecta, dar poate ca ar fi mai bine ca statul roman sa incerce alte treburi, de genul sa nu mai dea subventia de la RADET la toata lumea, si la saraci, si la bogati, ci numai la nise de consumatori, la cine are intr-adevar nevoie", a precizat Ion Radu Zilisteanu.
Dupa ce autorul Legii 77/2016 a darii in plata a declarat ca tranzactia trebuie sa fie libera de impozit si Ministerul Finantelor a anuntat ca ar trebui aplicat un impozit de 2% - 3% pe soldul existent, acum Finantele anunta ca incearca identificarea categoriilor sociale defavorizate pe care sa le scuteasca de la plata acestor taxe. Bogdan Preda de la Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a declarat pentru "Romania libera" ca acest organism a cerut inca din decembrie anul trecut, printr-o adresa catre Ministerul Finantelor, lamurirea chestiunii, pentru ca exista posibilitatea ca legea sa intre in vigoare chiar de atunci.
"Pentru ca legea a fost vaduvita din start de norme, putea sa fie foarte arbitrar modul de aplicare, ori nu te poti juca, pentru ca apar imponderabile si ies procese.
Analistul economic Ion Radu Zilisteanu a explicat ca in orice sistem de finante publice, in fiscalitate, exista un principiu care ar trebui respectat de toata lumea: principiul neutralitatii fiscale. "Masura aceasta, de a-i scuti pe unii de plata impozitului la stat, daca se va concretiza printr-o ordonana de urgenta si va completa Legea darii in plata va fi o masura sociala, care, din punct de vedere al neutralitatii fiscale, evident ca nu este o chestie buna", a opinat analistul, care este profesor de Finante-Banci.
Neutralitatea fiscala zice ca dai o regula care este valabila pentru toata lumea, nu vii apoi sa faci tot felul de exceptii, a detaliat Ion Radu Zilisteanu. "Social, si ma gandesc la o masura de stanga, poate ca este corecta, dar poate ca ar fi mai bine ca statul roman sa incerce alte treburi, de genul sa nu mai dea subventia de la RADET la toata lumea, si la saraci, si la bogati, ci numai la nise de consumatori, la cine are intr-adevar nevoie", a precizat Ion Radu Zilisteanu.
De cealalta parte, ministrul Anca Dragu a precizat ca nu e vina Ministerului de Finante ca legea nu prevede scutire pentru acest tip de tranzactii, da... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro