Legea Casei Regale, "marul otravit" promis de Dragnea sau primul pas spre reinstaurarea monarhiei: reactiile celor doua tabere de monarhisti

Legea Casei Regale,

Unul dintre cei mai vehementi oponenti ai proiectului de lege este fosta presedinta a Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), Marilena Rotaru, care a semnat, anul trecut, o petitie alaturi de zeci de personalitati din Romania, printre care Doina Cornea, academicianul Alexandru Zub, istoricul Marius Oprea, dar si de reprezentanti ai Miscarii pentru Regat si Coroana, Clubul Monarhistilor Romani din Uniunea Europeana sau Federatia Cluburilor Monarhiste din Ardeal. Desi ANRM are circa 800 de membri, presedintele Aliantei crede ca "numarul nu este relevant, deoarece monarhistii au foarte multe organizatii si, pe de alta parte, cred ca numarul de persoane care doresc restauratia este de probabil 50% din intreaga populatie. In plus, Regele Mihai I mai detine aproape 20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren in Bucuresti, un imobil si terenuri in Poiana Tapului, cateva cabane si cantoane in Azuga-Predeal si zeci de kilometri de drumuri forestiere, proprietati care i-au fost retrocedate.In aceste conditii, cei care se opun adoptarii Legii sustin ca Romania nu poate face acest efort financiar suplimentar. Mai mult, de la inceputurile sale, intentia de legiferare a fost insotita de ample si favorabile consultari desfasurate intre Casa Regala si reprezentanti ai partidelor parlamentare (PSD, PNL, UDMR), ai Presedintiei si Executivului Romaniei. - Numarul maxim de posturi al serviciului administrativ al Casei Regale a Romaniei este de 20 de posturi, inclusiv directorul serviciului administrastiv al Casei Regale a Romaniei , personal contractual, finantate de la bugetul de stat.

acum 39 luni (10 May 2017)

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, pe 27 aprilie, ca PSD si ALDE vor depune in cel mult doua saptamani la Parlament proiectul de lege privind statutul Casei Regale. "Am discutat cu Altetele lor Regale si am constatat cu amaraciune ca dupa intalnirea pe care am avut-o si eu si domnul Tariceanu separat anul trecut, cand stabilisem sa initiem o lege in Parlament la propunerea dumnealor, atunci Guvernul Ciolos s-a grabit si a spus ca vor dansii sa initieze acel proiect de lege. Am zis sa nu ne grabim pe asa ceva, am zis sa asteptam sa vina proiectul in Parlament, dar nici pana in ziua de azi proiectul nu a plecat de la Guvern.

Proiectul este contestat de unii monarhisti si sustinut de altii. Unul dintre cei mai vehementi oponenti ai proiectului de lege este fosta presedinta a Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), Marilena Rotaru, care a semnat, anul trecut, o petitie alaturi de zeci de personalitati din Romania, printre care Doina Cornea, academicianul Alexandru Zub, istoricul Marius Oprea, dar si de reprezentanti ai Miscarii pentru Regat si Coroana, Clubul Monarhistilor Romani din Uniunea Europeana sau Federatia Cluburilor Monarhiste din Ardeal.

In petitie se arata: "Scenariul pus la cale de principala forta politica din tara, prin care aceasta se revendica inca o data drept o formatiune politica neocomunista, este menit sa anihileze pentru totdeauna Monarhia si jertfa tuturor celor care si-au sfarsit zilele pentru Tara si Rege". Se vorbeste de asemenea despre o tentativa a statului republican de "capturare" a Casei Regale a Romaniei, prin coborarea sa la conditia unei oarecare "agentii guvernamentale". Istoricul Cornel Jurju: nu se ingradeste revenirea la monarhie Istoricul clujean Cornel Jurju, vicepresedintele Clubului Monarhistilor Clujeni, organizatie care are 58 de membri, arata: "...chiar din intaiul sau articol, legea aduce lamuriri semnificative, definind Casa Regala a Romaniei ca o institutie de . ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro