Legea antifumat, la loc comanda. Cum isi anuleaza parlamentarii propriile masuri pentru protectia nefumatorilor

Legea antifumat, la loc comanda. Cum isi anuleaza parlamentarii propriile masuri pentru protectia nefumatorilor

Desi patronii de localuri sustin ca nu au inregistrat pierderi o data cu intrarea in vigoare a legii antifumat, senatorii au votat modificarea legii, astfel incat fumatorii sa poata fuma in incinta unor restaurante si baruri, in spatii special amenajate si izolate de restul clientilor. Deci nu se pune problema sa am restaurante de fumatori, ci voi avea restaurante in care nu se fumeaza si cei care sunt proprietari de restaurante sau de baruri isi vor amenaja spatii speciale pentru fumat", a explicat, pentru "Adevarul", doctorul Florin Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

acum 78 luni (9 Jun 2016)

Desi patronii de localuri sustin ca nu au inregistrat pierderi o data cu intrarea in vigoare a legii antifumat, senatorii au votat modificarea legii, astfel incat fumatorii sa poata fuma in incinta unor restaurante si baruri, in spatii special amenajate si izolate de restul clientilor.

Daca amendamentele senatorilor vor trece si de Camera Deputatilor, forul decizional, Romania va reveni la vechea lege.

"In legea actuala, spatiul public inchis este definit ca un spatiu marginit de minimum doi pereti. Prin modificarea de la Senat, spatiul public este marginit de patru pereti. Deci nu se pune problema sa am restaurante de fumatori, ci voi avea restaurante in care nu se fumeaza si cei care sunt proprietari de restaurante sau de baruri isi vor amenaja spatii speciale pentru fumat", a explicat, pentru "Adevarul", doctorul Florin Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

"Avem o lege simpla si ne intoarcem doi pasi inapoi" Potrivit acestuia, modificarile nu au ajuns inca la Camera Deputatilor. Mai mult, Cristea afirma ca Romania se incapataneaza sa mearga impotriva curentului, precizand ca se va ajunge la vechea lege, care nu era aplicata decat la nivel pur formal si in foarte putine situatii.

"Am mai avut aceasta lege si n-a functionat, ea prevedea pana anul trecut amenajarea de spatii complet izolate. N-a respectat-o nimeni, n-a facut nimeni verificari si era imposibil de monitorizat implementarea ei. Acum cand avem o lege simpla si care e, in mare parte respectata, constatam ca vrem sa ne intoarcem in urma. Asta in contextul in care Republica Moldova a introdus o legislatie antifumat mai restrictiva decat cea de la noi", a explicat deputatul.

Desi recunoaste ca este dreptul parlamentarilor sa vina cu asemenea amendamente, Cristea spune ca lipsa dezbaterii nu este fireasca. "Nu stiu cum se realizeaza izolarea camerelor respective, nu stim nimic legat de sistemele de ventilatie, nu am vazut nimic referitor la personalul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro