Legea anti-ONG-uri. Gabriel Petrea se dezice de colegii sai de partid: Proiectul initiat de Serban Nicolae si Liviu Plesoianu e extrem de restrictiv
"Guvernul a dat punct de vedere negativ la acest proiect de lege (initiat de parlamentarii social-democrati Serban Nicolae si Liviu Plesoianu, n.r.). Si noi suntem de parere ca o transparentizare a activitatii ONG-urilor e necesara, dar ea trebuie facuta la fel cum e pentru toate celelalte entitati juridice din Romania, si nu (trebuie, n.r.) o ingradire a activitatii acestora", a spus Petrea, facand astfel o paralela intre proiectul lui Nicolae si Plesoianu si cel pe care intentioneaza ministerul Consultarii publice sa-l lanseze. "Si pe zona de utilitate publica avem amendamente si modificari pentru ca in momentul de fata nu avem procedura de retragere a utilitatii publice, de monitorizare.
"Guvernul a dat punct de vedere negativ la acest proiect de lege (initiat de parlamentarii social-democrati Serban Nicolae si Liviu Plesoianu, n.r.). Exista in momentul de fata la Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social un proiect de act normativ care modifica in totalitate OUG 26/2000 (care reglementeaza activitatea fundatiilor si asociatiilor, n.r.). Aceste modificari vin in urma discutiilor pe care le-am avut cu ONG-urile si sunt menite sa debirocratizeze foarte mult situatia actuala, in conditiile in care legea care guverneaza acum asociatiile si fundatiile este din 2000", a precizat Gabriel Petrea, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca este nevoie de o modificare legislativa in domeniul ONG-urilor, dar a opinat ca aceasta trebuie facuta in functie de necesitatile si de optiunile societatii civile. Si noi suntem de parere ca o transparentizare a activitatii ONG-urilor e necesara, dar ea trebuie facuta la fel cum e pentru toate celelalte entitati juridice din Romania, si nu (trebuie, n.r.) o ingradire a activitatii acestora", a spus Petrea, facand astfel o paralela intre proiectul lui Nicolae si Plesoianu si cel pe care intentioneaza ministerul Consultarii publice sa-l lanseze.
El a aratat ca ministerul a transmis in punctul de vedere negativ dat proiectului lui Nicolae si Plesoianu ca prevederile acestora sunt "extrem de restrictive" si ca "nu sunt benefice pentru dezvoltarea societatii civile in contextul actual din Romania".
"Propunerile pe care le vom face nu vor atinge sub nicio forma desfasurarea efectiva a activitatii ONG-urilor", a dat asigurari Petrea, care a mentionat, insa, ca proiectul ministerului va contine si o procedura de retragere a statutului de utilitate publica.
"Si pe zona de utilitate publica avem amendamente si modificari pentru ca in momentul de fata nu avem procedura de retragere a utilitatii publice, de monitorizare.
... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro