Legea amnistiei fiscale a mamelor, ignorata de functionari

Scutirile de plata si esalonarea debitelor permise de legea amnistiei fiscale a mamelor intarzie sa fie puse in aplicare, desi legea este in vigoare de toamna trecuta. Micii "regi" care fac si desfac Fiecare dintre zecile de somatii de pe biroul functionarei se incheie cu propozitia: "Debitorul are la dispozitie un termen de 15 zile de la comunicare pentru plata sumei". Oficialii ANPIS transmit ca termenul legal de restituire a debitului este de 180 de zile si ca cele 15 zile ar respecta dispozitiile Codului de Procedura Civila privind executarea silita: "In concluzie, termenul este de 180 de zile, la care se adauga cele 15 zile". "Drepturile, indemnizatiile li s-au dat pe baza unei cereri, scutirea se face tot pe baza de cerere, au la dispozitie trei ani", spune Grecu, potrivit careia in momentul de fata ANPIS si ANAF lucreaza la protocolul de colaborare prin care se vor face scutirile de plata.

acum 52 luni (20 Feb 2015)

Scutirile de plata si esalonarea debitelor permise de legea amnistiei fiscale a mamelor intarzie sa fie puse in aplicare, desi legea este in vigoare de toamna trecuta. E liniste in biroul in care se recalculeaza indemnizatiile primite de mamele din sectoarele 1 si 6, din sediul Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) de pe strada Ion Campineanu.

Din cand in cand se aud doar sorbiturile uneia dintre functionare, care-si toarna in pahar lapte adus de acasa intr-o sticla careia odata i-a dat culoare un suc de portocale.

In spatele celor doua femei care decid cine si cat are de dat inapoi statului din indemnizatia deja luata sunt fisete inalte pline cu dosare, pe jos, saci cu dosare, pe birouri, dosare.

"Da, aveti un debit de 3.200 de lei", spune functionara si ridica plictisita ochii din foi spre femeia din fata ei, care a primit o indemnizatie mai mare decat ar fi trebuit. Sunt sume de 1.000, 3,000, dar si unele de peste 25.000 lei, pe care mamele trebuie sa le restituie statului, ca urmare a recalcularii.

De exemplu, daca o femeie a nascut la jumatatea anului 2013, in iunie, indemnizatia i se calculeaza pe baza venitului net intre iunie 2012 si iunie 2013.

Cand si-a depus dosarul pentru indemnizatie, femeia a avut datele financiare finale de la ANAF pentru anul 2012, an fiscal incheiat la acel moment, dar nu si pe cele aferente anului 2013, care au fost calculate abia la inceputul lui 2014.

Asa ca functionarii calculeaza venitul, pentru jumatatea din 2013, bazandu-se pe datele furnizate de angajatorul mamei.

Inspectorii agentiei recalculeaza apoi indemnizatia, pe baza datelor finale de la ANAF.

Asadar, in astfel de cazuri, dife-rentele nu sunt din vina mamei, ci a sistemului pe baza caruia se calculeaza indemnizatia.

Micii "regi" care fac si desfac

Fiecare dintre zecile de somatii de pe biroul functionarei se incheie cu propozitia: "Debitorul are la dispozitie u... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro