Legaturile bolnavicioase dintre Erdogan si Ponta: ce inseamna apropierea de liderul autoritar turc

Legaturile bolnavicioase dintre Erdogan si Ponta: ce inseamna apropierea de liderul autoritar turc

Dincolo de eroarea diplomatica grava parca vad dilema lui Victor Ponta: sa mearga la Canakkale, alaturi de Erdogan sau la Erivan alaturi de Vladimir Putin? In Turcia, dupa alegerile din 7 iunie, guvernul presedintelui Erdogan este criticat pentru spalare de bani datorita hotararii acestuia, de a permite transferul de bani si de active valoroase ale statului, din Turcia catre alte state, fara a fi supus unor inspectii de stat, ceea ce practic legitimeaza pierderea urmei banilor. Nu vor exista inspectii de stat ale acestor transferuri, facute fie de catre vami, fie de catre Ministerul Comertului si Ministerul de Finante. Sume mare de bani si bunuri valoroase pot fi acum transportate catre zonele de liber schimb, de unde pot fi preluate de catre alte state sau anumite insule, prin intermediul vapoarelor.

acum 95 luni (25 Jun 2015)

>

Cum putem intelege faptul ca a fost de acord cu exploatarea Rosia Montana? Doar ca premierul roman a testat zona in stil propriu, a mers prima data in Dubai cu prietenul sau Sebastian, in club, intr-o vizita privata chit ca imi e greu sa cred ca a fost doar privata sau turistica.

Victor Ponta, alaturi de Sebastian Ghita, intr-un cluj din Dubai

Cum poate fi catalogat un prim-ministru care merge in club apoi ii viziteaza pe regii si seicii evlaviosi sensibili la asemenea fapte comportamentale? Sau pentru domnul Ponta functia de prim-ministru este de 8 ore pe zi dupa care se poate duce linistit in cluburi?

A urmat apoi o serie de vizite in Orient, intalniri cu liderii regionali si, desigur, declaratiile din care reieseau sperante.

In plan diplomatic, se pare ca oficialitatile noastre considera ca diplomatia este acel lucru in care calatoresti mult, faci fotografii cu liderii lumii si vorbesti placut.

Un lucru este cert si anume ca premierul nostru cauta punti (sau este folosit) si de catre Est, fie ei chinezi, rusi arabi, turci. Astfel nu-mi explic de ce nu rateaza nicio ocazie de a fi in preajma lui Vladimir Putin sau a "prietenului" Recep Tayyip Erdogan.

Astazi este greu de demonstrat ca premierul nostru nu-l considera prieten pe presedintele turc. Istoria ne demonstreaza o sumedenie de "prietenii", dar nu dincolo de asa - deja populara sintagma - interesul national.

Altfel cum putem intelege prezenta premierului roman la ceremoniile de comemorare a independetei statului turc, puse in aceeasi zi cu comemorarea genocidului armean, 24 aprilie?

Dincolo de eroarea diplomatica grava parca vad dilema lui Victor Ponta: sa mearga la Canakkale, alaturi de Erdogan sau la Erivan alaturi de Vladimir Putin? A preferat Turcia, vizita la Trabzon si vizionarea unui turneu de baschet unde participa si o echipa din Oltenia natala.

Victor Ponta, in spatele lui Vladimir Putin, l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro