Legatura dureroasa dintre Herta Muller si Nitchidorf, satul care i-a adus Nobelul, dar pe care nu l-a iubit niciodata: "Era injurata si scuipata de batranii de aici"

Legatura dureroasa dintre Herta Muller si Nitchidorf, satul care i-a adus Nobelul, dar pe care nu l-a iubit niciodata:

Germanii s-au intors pe meleagurile banatene pentru a aniversa 230 de ani de la intemeiera satului Nitchidorf, judetul Timis. Si de aceasta data, la intalnirile svabilor veniti de la mii de kilometri in locurile natale a lipsit cea mai cunoscuta personalitate a Nitchidorfului, cea care a dus numele localitatii pe cele mai inalte culmi. Asteaptata cu titlu de Cetatean de onoare La doi ani dupa ce Academia Nobel i-a acordat Hertei Muller distinctia cea mare pentru Literatura, Consiliul Local din Nitchidorf a votat ca scriitoarea sa fie numita "Cetatean de Onoare". Rezultate de exceptie pentru Herta in timpul scolii generale Intoarcerea acasa a svabvilor plecati din Romania Numerosi germani au venit, luni si marti, 3-4 august, la Nitchidorf, la aniversarea celor 230 de ani de la intemeierea satului. Nemtii s-au rugat in biserica romano-catolica din localitate Geremanii reveniti la Nitchidorf au participat la slujbe atat in biserica ortodoxa din localitate, cat si in cel romano-catolic, tinut de preotii veniti de la Episcopia Timisoara. Cititi si: Saga unei familii de svabi din Sacalaz: vanduti de Ceausescu, si-au rascumparat casa dupa 20 de ani, cand fiica lor a venit sa studieze in Romania FOTO Fabuloasa poveste a svabilor: "Primului ii era harazita moartea, celui de-al doilea munca, celui de-al treilea painea" Marturiile svabilor vanduti de Ceausescu Germaniei. Cat era spaga ceruta de securisti si ce a facut fostul dictator cu miliardele de marci "Pasaport pentru Germania", cum a vandut Ceausescu ca la piata un sfert de milion de cetateni ai Romaniei FOTO Germanii au readus la Timisoara o traditie seculara pe cale de disparitie in Romania.

acum 62 luni (6 Aug 2015)

Germanii s-au intors pe meleagurile banatene pentru a aniversa 230 de ani de la intemeiera satului Nitchidorf, judetul Timis. Si de aceasta data, la intalnirile svabilor veniti de la mii de kilometri in locurile natale a lipsit cea mai cunoscuta personalitate a Nitchidorfului, cea care a dus numele localitatii pe cele mai inalte culmi.

Intre Herta Muller si comunitatea din Nitchidorf a existat, insa, un veritabil razboi pe timp de pace. S-a iscat un conflict de generatii. Scriitoarea, care a dorit sa scape de inchistata comunitate svabeasca de acolo - la fel cum visau, de altfel, si alti tineri, a refulat prin scris. Scriitoarea nu a intrat in conflict pentru ideile sale doar cu Securitatea si cenzura comunista, ci si cu satenii ei de acasa. Era bagata de catre mama ei in toate treburile casei si a gradinii. Apare de multe ori in ceea ce scrie, ca mama ei dorea sa o faca cel putin croitoreasa, sa aiba o meserie buna, sa ramana in sat. Pana in 1980, foarte putini au emigrat din Nitchidorf, mai traiau aici aproape 2.000 de germani. Erau doar cateva familii de romani, militianul si angajatii de la GOSTAT. La fel si Herta. Nu au mai vrut la sat, ci doreau o alta viata, la oras. La Nitchidorf era o comunitate inchisa, marginita, redusa la traditiile lor. Ea nu se putea dezvolta, nu putea progresa", a spus Balthasar Waitz, prozator, traducator si ziarist nascut la Nitchidorf, venit aici, la evenimentul svabilor tinut la inceputul acestei saptamani.

Balthasar Waitz se uita la placuta de pe casa familiei Muller

"Era injurata de batrani" Baltasar Waitz, cu trei ani mai mic decat Herta Muller, a copilarit, insa, alaturi de scriitoare, fiind vecini in localitatea banateana. Herta Muller si Baltazar Waitz au urmat scoala generala din Nitchidorf si, la finalul ei, fiecare a "zburat" la oras: ea la Timisoara, la Liceul "Lenau", iar el la Resita. "Pana prin 1996 am tinut legatura destul de bine cu ea. Fugea de sat, de patrie si de tot ce era pentru ea stramb s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro