Legatura dintre rachetele antigrindina si seceta. "Insamantarea norilor cu iodura de argint poate stimula precipitatiile"

Legatura dintre rachetele antigrindina si seceta.

Anul trecut, in Vrancea, fermierii trageau un semnal de alarma asupra faptului ca rachetele antigrindina trase de la punctele de comanda alunga norii si provoaca seceta. Practic, cei care monitorizeaza 24 de ore pe zi punctele de comanda au sarcina de a detecta norul de grindina, pe care il urmaresc si abia atunci cand se patrunde in raza de actiune a unei statii se da comanda de lansare a rachetelor.

acum 35 luni (27 May 2018)

Anul trecut, in Vrancea, fermierii trageau un semnal de alarma asupra faptului ca rachetele antigrindina trase de la punctele de comanda alunga norii si provoaca seceta. Eu stiu din batrani ca la vreme de seceta si piatra este buna. Piatra cade intr-un loc si la un kilometru este apoi ploaie si mai ramane ceva, dar dupa seceta nu ramane nimic", se vaita Radu Neculai, fermier care lucreaza 200 de hectare de pamant arabil.

Ingrijorarile acestora si-au gasit raspuns la specialistii Unitatii de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 din Vrancea, care au organizat o intalnire cu fermierii, dar si cu primarii comunelor unde deja exista sisteme antigrindina, stiut fiind faptul ca pe harta tarii Vrancea este considerata polul grindinei.

"Procesul de combatere a caderilor de grindina, prin metoda de insamantare a norilor cu iodura de argint, nu inhiba aparitia precipitatiilor, ci, dimpotriva, poate stimula aparitia acestora.

Potrivit acestuia, in ultimii ani rachetele antigrindina si-au dovedit pe deplin eficienta, atat in zona plantatiilor de vie, de legume, livezi, dar si la cultura mare.

Numai in cursul anului trecut, de la punctele de lansare ale unitatii vrancene s-au lansat 403 rachete, iar acest lucru s-a vazut, oamenii considerand ca nu se mai afla la mila Domnului. O recunoaste viticultorul Nicolae Olaru, care de trei ani nu a mai fost lovit de grindina.

"De cand a fost amplasat punctul antigrindina pe teritoriul comunei Virtescoiu, viticultorii sunt asigurati in proportie de aproape suta la suta ca nu vor mai fi afectati. Statia antigrindina acopera toata suprafata viticola si de fiecare data s-a intervenit la timp pentru distrugerea norilor amenintatori", spune Viorel Mirza, primarul comunei Virtescoiu.

Specialistii spun ca totul se face dupa proceduri, iar Administratia Nationala de Meteorologie are un protocol de cola... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro