Lefurile medicilor, cardul politic al lui Ponta

Prin actul normativ se majoreaza cu acelasi procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru conditii de munca, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de garda si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut. Pentru acest an, banii vor fi asigurati de la bugetul Ministerului Sanatatii si din cel al Casei Asigurarilor de Sanatate, economii rezultate in urma implementarii cardului de sanatate.

acum 55 luni (27 Aug 2015)

Pus la colt de liderul PSD, Liviu Dragnea, Victor Ponta a incercat, ieri, sa-si reafirme autoritatea.

Guvernul a aprobat, ieri, ordonanta de urgenta privind majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25%, masura urmand sa fie aplicata de la 1 octombrie. Prin actul normativ se majoreaza cu acelasi procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru conditii de munca, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de garda si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut. Pentru acest an, banii vor fi asigurati de la bugetul Ministerului Sanatatii si din cel al Casei Asigurarilor de Sanatate, economii rezultate in urma implementarii cardului de sanatate.

Pentru premierul Victor Ponta, decizia de ieri a fost un prilej pentru a puncta ca este la pupitrul deciziilor cu impact major, dupa un inceput de saptamana in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a incercat sa ii rezerve un rol decorativ. De asemenea, Dragnea a anuntat ca partidul vrea sa analizeze impactul bugetar al cresterii salariilor bugetarilor, inainte de a se lua o decizie.

Dubla comanda pentru ministri

Acum, insa, Ponta a recurs la o masura greu de blocat de catre Liviu Dragnea. Ordonanta de urgenta va fi publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare, dupa care va intra in dezbaterea Parlamentului. Teoretic, Dragnea, in calitate de lider PSD, principalul partid al majoritatii parlamentare, poate decide respingerea ordonantei, dar ar pierde la capitolul imagine.

Pentru a-si marca autoritatea guvernamentala, Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca ministrul Muncii, Rovana Plumb, nu a gasit o solutie pentru ca si salariile asistentilor sociali sa se majoreze cu 25%, de la 1 octombrie. "Doamna ministru Plumb, ati reusit si pentru asistentii sociali?", a intrebat Ponta, la inceputul sedintei de guvern, in prezenta camerelor de luat vederi. Va astept atunci cu o solutie pentru ca, totusi, asistenti... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro