Lectii de viata. Medicii bolnavi care-si inving problemele si continua sa trateze alti pacienti

Lectii de viata. Medicii bolnavi care-si inving problemele si continua sa trateze alti pacienti

Nu mai putin de 40 de medici dentisti si asistenti medicali incadrati in categoria persoanelor vulnerabile vor acorda asistenta medicala stomatologica romanilor din orase si de la sate incepand din 2015. Discriminarea pe criterii de boala, nereclamata la CNCD Desi cazurile de discriminare a persoanelor care sufera de boli profesionale la locul de munca nu sunt putine, doar cativa dintre romani decid sa sesizeze Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). "Statisticile arata ca in Romania in ultimii 20 de ani numarul de cazuri noi de boli profesionale tinde sa fie in jur de 2.000, cu oscilatie, pana la 1.000 de boli noi profesionale pe an", a declarat Eugenia Naghi, presedintele Societatii Romane de Medicina Muncii.

acum 63 luni (12 Jan 2015)

Nu mai putin de 40 de medici dentisti si asistenti medicali incadrati in categoria persoanelor vulnerabile vor acorda asistenta medicala stomatologica romanilor din orase si de la sate incepand din 2015. Asta dupa ce Societatea Romana de Stomatologie Estetica (SSER) a accesat fonduri europene pentru a pune bazele unor cabinete medicale unde sa fie tratati inclusiv bolnavii care nu isi permit sa scoata din buzunar foarte multi bani pentru a-si repara dantura.

Preturile vor fi chiar si cu 35% mai mici, sustine Florin Lazarescu, fondator al SSER, care arata ca personalul medical care va lucra in cele 10 cabinete trebuie sa faca parte din categoria persoanelor la risc.

"In fiecare cabinet medical, care va fi dotat cu aparatura necesara si cu consumabile, vor exista patru angajati - administratorul care este si medic dentist, un alt medic, o asistenta si o secretara. Selectia a fost facuta de asa natura ca acesti oameni sa provina fie din familii monoparentale, fie sa aiba trei copii, fie sa aiba boli profesionale - afectiuni ale coloanei, dermatite de contact sau boli cronice, dobandite la locul de munca", a explicat doctorul Lazarescu, initiatorul proiectului "DENS - Dezvoltarea EcoNomiei Sociale".

Chirurg: "Cu cele doua maini imi castig existenta"

Ca proces de selectie, medicii si asistentii medicali au fost nevoiti sa depuna dosare prin care sa demonstreze ca se confrunta cu astfel de dificultati. Spre exemplu, medicul dentist Mihaela Radulescu sufera de artroza la falangele de la ambele maini.

"A fost mai rau ca pe vremea cand, in timpul rezidentiatului, lucrand cu foarte mult sange, ne-am intepat si eu si o asistenta si am aflat ca pacienta avea HIV. I-a fost greu la inceput sa le marturiseasca angajatorilor ca sufera de o boala cronica, progresiva.

"Nu am vorbit la inceput despre suferinta mea, la un loc de munca nu esti niciodata de neinlocuit.

Boala ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro