Lectie de analfabetism istoric si politic: un deputat PSD aduce aminte de politica ceausista cu "Legea mamelor eroine"

Lectie de analfabetism istoric si politic: un deputat PSD aduce aminte de politica ceausista cu

Analfabetism istoric Notiunea de mama eroina este incarcata cu amintirile amare ale politicii pronataliste ceausiste in urma careia au murit peste 10.000 de femei, care a lasat copii orfani de mama fiindca femeile care aveau deja doi sau trei sau patru copii acasa recurgeau la intrerupere ilegala de sarcina, care a mutilat fizic si emotional alte femei si a dus la cresterea numarului de copii institutionalizati. Fara o strategie non-opresiva privind parentalitatea care sa includa, printre altele, servicii de ingrijire a copiilor accesibile si de calitate, concedii flexibile de crestere si ingrijire a copiilor, maternitati prietenoase pentru mama si copil, program flexibil pe piata muncii, stimularea implicarii ambilor parinti in crestere si ingrijire etc.

acum 100 luni (17 Feb 2016)

Initiativa deputatului Ninel Peia este, in opinia mea, un exemplu de analfabetism istoric si politic. Analfabetism istoric

Notiunea de mama eroina este incarcata cu amintirile amare ale politicii pronataliste ceausiste in urma careia au murit peste 10.000 de femei, care a lasat copii orfani de mama fiindca femeile care aveau deja doi sau trei sau patru copii acasa recurgeau la intrerupere ilegala de sarcina, care a mutilat fizic si emotional alte femei si a dus la cresterea numarului de copii institutionalizati. Nu poti separa aceste doua cuvinte de contextul care a conturat-o cel mai pregnant. Chiar daca deputatul anunta in ceea ce pare o Expunere de motive ca proiectul sau reprezinta "o adevarata Lege a Mamelor Eroine", ceea ce s-a intamplat inainte de 1989 nu devine o falsa institutionalizare a maternitatii in regim de productie.

Potrivit Decretului 190 al Consiliului de Stat, "Decoratiile de Stat in Republica Socialista Romania", din 27 iunie 1977, femeile care nasteau mai multi copii erau recompensate cu titlul de "erou al muncii socialiste". Femeile primeau, asadar, decoratii si anumite tipuri de privilegii minore. Decoratiile erau de mai multe categorii: ordinul Mama eroina, Gloria maternitatii si Medalia maternitatii, segmentate fiecare dupa cum voi explica in continuare. Titlul de Mama eroina era acordat femeilor care au nascut si crescut 10 ori mai multi copii. Gloria materna mergea la femeile care au nascut si crescut 9 copii, dar si aici erau niste trepte de recunoastere. Pentru 8 copii (nascuti si crescuti), intrai la ordinul clasa I, pentru 7 - la clasa a II-a, de exemplu.

Informatiile de mai sus nu sunt secrete de stat. Kligman mai remarca si ca articolele decretului din 1977 sunt o dezvoltare a unora dintr-un decret stalinist (Decretul 195 al Consiliului de Stat din 8 noiembrie 1951).

In 2016, deputatul Ninel Peia propune o "indemnizatie viagera pentru mamele care au nascut si crescut 3 copii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro