Lectia orfanilor de la Piatra Neamt sau cum sa donezi din alocatia de 28 de lei pentru o sculptura pe care nu ai vazut-o

Lectia orfanilor de la Piatra Neamt sau cum sa donezi din alocatia de 28 de lei pentru o sculptura pe care nu ai vazut-o

> Lectia de viata pe care acesti copii mi-au predat-o azi, simplu si cu zambetul pe buze, ar umple de rusine un popor intreg, care a gasit pana acum, din randurile sale, doar 5.000 de donatori pentru sculptura lui Brancusi. Nu inchideti ochii, nu intoarceti privirea, gestul copiilor astora, care nu isi pot cumpara din banii de buzunar nici macar un covrig pe zi, ar trebui sa ne plece capul si sa ne aduca un moment de introspectie, in care sa ne vedem putin vietile lipsite de solidaritate, de empatie, de generozitate.

acum 52 luni (12 Jul 2016)

>

Lectia de viata pe care acesti copii mi-au predat-o azi, simplu si cu zambetul pe buze, ar umple de rusine un popor intreg, care a gasit pana acum, din randurile sale, doar 5.000 de donatori pentru sculptura lui Brancusi. In aceste conditii, au renuntat la "bucuria" acelei zile pentru un gest simbolic, pana la urma o palma pe obrazul nostru, al celor care privim cu indiferenta incercarea Ministerului Culturii de a ne solidariza in fata unui gest de normalitate.

Daca stam sa ne gandim la romanii carora le-a fost incendiat magazinul intr-un oras britanic, iar englezii au strans pentru ei 24.000 de lire intr-o singura zi, cei 400 de lei pe care tot atatia copii institutionalizati din Neamt i-ar strange pana in septembrie nu ar insemna nimic.

Nu inchideti ochii, nu intoarceti privirea, gestul copiilor astora, care nu isi pot cumpara din banii de buzunar nici macar un covrig pe zi, ar trebui sa ne plece capul si sa ne aduca un moment de introspectie, in care sa ne vedem putin vietile lipsite de solidaritate, de empatie, de generozitate. As vrea sa-l vad pe politicianul care ar putea sa faca un asemenea exercitiu (fie si doar de imaginatie) cu propriul copil, oferindu-i 28 de lei pe luna, bani "de buzunar", o suma considerabil mai mica fata de cea cheltuita de Statul roman pentru un caine sau pentu un puscarias.

Iar copiii astia ajung, mai mult singuri, sa depaseasca admiteri in licee, bacalaureate si facultati, in timp ce rata promovarii in randul scolarilor pe tara se subtiaza de la un an la altul, pana cand vom ajunge sa ne multumim daca absolventii de liceu vor fi in stare macar sa-si semneze corect lucrarile.

Propun Ministerului Culturii, daca nu le poate facilita copiilor drumul pana la Bucuresti, sa mute pentru o zi statuia lui Brancusi din capitala unde tot mai putini localnici o viziteaza la BNR in Piatra Neamt, unde zeci si sute de copii ar vedea-o pentru prima data in realitate si s-ar bucura cu adevarat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro