Lectia de optimism a unui militar bistritean: a ramas fara picioare in luptele din Afganistan, dar nu a renuntat la pasiunea lui de-o viata, ciclismul

Lectia de optimism a unui militar bistritean: a ramas fara picioare in luptele din Afganistan, dar nu a renuntat la pasiunea lui de-o viata, ciclismul

An de an, militarul participa la un eveniment sportiv dedicat celor raniti in teatrele de operatii (Foto: Arhiva personala) Prima data, a participat in anul 2011, la doar un an de la accident, si a revenit in fiecare an de atunci. EXEMPLU DE FORTA Vasile Zbanca spune ca la aceste evenimente sportive a avut ocazia sa se revada cu alti militari alaturi de care a stat in spital dupa accidentul din 2010: "Esti bucuros cand ii vezi, pentru ca ti-i amintesti cum erau intr-un pat de spital, ca si tine, iar acum ii vezi pe bicicleta, facand activitati la care poate atunci nici nu visau.

acum 81 luni (12 Dec 2014)

Zambetul care nu-l paraseste niciodata este ceea ce il diferentiaza pe Vasile Zbanca (32 de ani) de restul militarilor Brigazii 81 Mecanizate din Bistrita.

In 2010, plutonierul major Vasile Zbanca, pe atunci in varsta de 28 de ani, care avea un copil de aproape un an si toata viata inainte, trecea prin incercarea vietii sale. A fost ranit in timpul unei misiuni in Afganistan si a ramas fara picioare, de la genunchi in jos. Dupa accident, Zbanca a ramas in armata, dar la birou, iar de trei ani, militarul participa la un eveniment sportiv organizat de fundatia americana "Wounded Warrior Project" (Proiectul razboinicul ranit) in orasul Landstuhl din Germania.

Acesta este dedicat soldatilor raniti in teatrele de operatii, insa aduce si un omagiu celor care si-au pierdut vietile in Afganistan sau in Irak. Nu este o competitie si nu se dau premii, din contra, participantii se ajuta reciproc sa ajunga la linia de final.

"Este un eveniment binevenit si incurajator, pentru ca ai ocazia sa intalnesti oameni care au trecut prin problemele prin care ai trecut si tu, chiar daca sunt putin diferite.

CICLISMUL, O PASIUNE DIN COPILARIE

La evenimentul din Germania, militarul bistritean are ocazia sa practice din nou ciclismul, unul dintre sporturile sale preferate inca de cand era copil, cu o bicicleta speciala pentru nevoile sale. Bicicleta, pusa la dispozitie de organizatori, ii permite sa pedaleze cu mainile. O astfel de bicicleta ajunge la un pret de 3.000 de euro.

An de an, militarul participa la un eveniment sportiv dedicat celor raniti in teatrele de operatii (Foto: Arhiva personala)

Prima data, a participat in anul 2011, la doar un an de la accident, si a revenit in fiecare an de atunci. Evenimentul reuneste anual peste 150 de militari raniti in teatrele de operatii din toata lumea. Anul acesta, la evenimentul organizat in Germania in perioada 9-14 s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro