Lectia de istorie pentru copii: "Ce fel de Romanie ar fi cea de azi daca astazi Regele murea pe Tron? Astia la care va uitati acum doar tin locul ocupat"

Lectia de istorie pentru copii:

el vorbeste despre cum au ajuns cei din familia de Hohenzollern sa conduca Romania, despre mostenirea lasata de Carol I, intrebandu-se cum ar fi aratat astazi Romania daca regele ar fi murit pe tron. Pe aceeasi tema: Soldat in Batalionul de Garda al Regelui Mihai, despre generozitatea suveranului Romaniei: "Mi-a daruit o lada plina de marci germane, pamant si casa" Regele Mihai a murit.

acum 50 luni (5 Dec 2017)

La intrebarea "al cui e Regele?" el vorbeste despre cum au ajuns cei din familia de Hohenzollern sa conduca Romania, despre mostenirea lasata de Carol I, intrebandu-se cum ar fi aratat astazi Romania daca regele ar fi murit pe tron. Iata cat de simplu si frumos explica Lucian Mandruta ce a insemnat Regalitatea pentru Romania: "Al cui e Regele (explicatie pentru copiii nostri) Regele a fost un om. Dar un om care a avut norocul sa se nasca in familia care a adunat la un loc tara asta. Manageri de Regat, dupa ce romanii din vremea lui Kogalniceanu si Cuza s-au lamurit ca daca pui la un loc trei romani vei avea minim doua certuri. Si sansa natiunii a fost sa prinda drag de noi. Poate si de-aia ne-a adus la un loc, prima oara in istorie dupa un alt Mihai, Viteazul. Si-au facut un castel (il stiti din excursiile la Sinaia), dar si-au adaugat si niste provincii. Pe vremea lor erau pur si simplu teritorii locuite si de romani, dar aflate in alte tari. De ce s-au zbatut pentru ele? Poate pentru ca nu le placea o tara mica si fara ambitii si fara iesire la mare? Oricum ar fi, asa s-au aliniat stelele: inamicii nostri au castigat lupte, dar noi am iesit din razboi de partea cea buna. Lui Carol I ii datoram Romania modernizata, cu institutii serioase-de la Justitia de care ne batem joc azi-si pana la scoala pe care o numim Universitate. Si aia de medicina. si tot ce numim azi Bucurestiul vechi-care e de fapt, capitala noua a Regatului, pe la 1890... Mihai a inchis aceasta parada de personaje cu coroana, unii cu inima mare, altii cu minte mai slaba (vezi Carol al II-lea...), ce-au dus pe umerii lor destinul Romaniei, intre extaz si catastrofa. Care ne lasa cu o intrebare care nu-mi da pace: Ce fel de rege ar fi fost Mihai? Ce fel de tara am fi avut azi, fara episodul comunist care l-a gonit, a adus prostia la putere si mitocania intre valorile nationale? Ce fel de Romanie ar fi cea de azi daca astazi Regele murea pe Tron? Un lucru stim sigur: am fi aflat cum e sa ai in fruntea s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro