Leacurile ciudate din trecutul romanilor: balegarul si mustele pisate cu miere - bune pentru dureri de cap

Leacurile ciudate din trecutul romanilor: balegarul si mustele pisate cu miere - bune pentru dureri de cap

Conform informatiilor documentare, romanii erau instruiti sa trateze bolile de care sufereau astfel: "De tuse, sa iei gutue, sa o ungi cu unt de vaca si s-o bagi in oala sa fiarba foarte bine, deci sa manance gutuia si sa bea zeama. De durere de inima: apa de trandafiri si apa de pelin sa le amesteci si sa ii dai sa bea. De durere de picioare: frunza de dafin si balega de oaie, sa amesteci toate si sa le tii la picioare si la trup. Cui iese dosul sazutului: sa cauti tepi de orz si floare de patlagina si sa le pisezi bine amandoua odata la un loc si sa le fierbi si te spala cu ele la sezut. "Cand se iveste o boala contagioasa, se aduna un numar de femei si timp de 24 de ore torc si coase o camasa de canepa, careia ii dau foc in mijlocul curtii si, in felul acesta, cred ca impreuna cu camasa a ars si epidemia".

acum 103 luni (20 Dec 2015)

Unul dintre cele mai vechi manuscrise in care sunt prezentate leacurile oferite bolnavilor dateaza din 1740 si a fost redat in volumul "Medicina si farmacia in trecutul romanesc". Conform informatiilor documentare, romanii erau instruiti sa trateze bolile de care sufereau astfel:

"De tuse, sa iei gutue, sa o ungi cu unt de vaca si s-o bagi in oala sa fiarba foarte bine, deci sa manance gutuia si sa bea zeama.

De putrezimea dintilor: sofran care in chip ca faina, sa presari dintii si mestecat cu miere unge dintii", se arata in documentul prezentat de autorii volumului "Medicina si farmacia in trecutul romanesc".

Muste pisate pentru dureri de cap

Intr-un alt manuscris de la inceputul secolului al XVIII-lea alte retete retete ciudate erau oferite in ajutor bolnavilor.

"De turbat: se scrie o prescura si sa ii dai sa manance.

La durere de cap: muste pisate si amestecate cu miere, sa ungi la cap, in crestet.

De muscatura de sarpe: de-l va musca la picioare sau la mana sa-i ingroape picioarele in pamant sa stea intr-o zi si sa bea lapte acru.

De caine turbat: raci de rau sa-i pisezi arsi si sa se bea cu vin.

De asurzire: fiere de iepure cu lapte de femeie sa pice in ureche sau fiere de corb cu lapte de femeie sa pice in ureche.

Muscatura cainelui turbat sau de sarpe: frunza de urzica pisata cu sare si spinteca o broasca si pune la rana.

De scrantitura: melci de camp, sa-i pisezi bine cu albus de ou si miere, le amesteci la un loc, si le legi la scrantitura.

De durere de inima: apa de trandafiri si apa de pelin sa le amesteci si sa ii dai sa bea.

De durere de picioare: frunza de dafin si balega de oaie, sa amesteci toate si sa le tii la picioare si la trup.

Pentru caderea parului: albina de roiul intai si unt de capra neagra, sa pisezi albina si sa ame... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro