Leacul misterios pe care-l foloseau romanii in trecut impotriva calvitiei: "Se ung pe cap cu gaita sa le treaca chelbea"

Leacul misterios pe care-l foloseau romanii in trecut impotriva calvitiei:

Leacul acesta e cu atit mai bun, cu cit tarna ori lutul e de la radacina perjului - Ca sa scoata focul si durerea, e buna si matreata (lina broastei) de la isvoare - Bursunele (rugina de la niste locuri mlastinoase), inca-s bune de pus" O alta planta amintita ca leac pentru entorse era sclintita, "o burueana ce creste pe la bataturi, prin ograzi, finate s.a.

acum 79 luni (12 Feb 2016)

Importante marturii referitoare la medicina populara sunt cuprinse in revista de folclor "Sezatoarea", publicatie fondata in anul 1892 de academicianul Arthur Gorovei, folclorist si etnograf nascut in 1864 la Falticeni. Articolele semnate de invatatori din Suceava si Neamt, prezinta obiceiuri, traditii sau superstitii din aceasta parte a tarii. Intre paginile revistei care a aparut regulat timp de 26 de ani, isi gasesc loc si articole cu referire la "Medicina populara. Sclintitura, rezolvata prin surprindere Intre problemele de sanatate enumerate este si sclintitura, sau entorsa asa cum este cunoscuta in zilele noastre lezarea ligamentelor unei articulatii fara deplasarea suprafetelor articulare. Sclintitura are loc la mini si picioare, la incheituri", descrie afectiunea M. Invatatorul spune ca atunci cand cineva si-a scrantit mana apeleaza la babe ca sa i-o puna la loc. Cind mina scrintita a fost pusa la loc, incepe a se pune la partea dureroasa, mai ales cind bratul se umfla, lut muiat in salamura. Leacul acesta e cu atit mai bun, cu cit tarna ori lutul e de la radacina perjului - Ca sa scoata focul si durerea, e buna si matreata (lina broastei) de la isvoare - Bursunele (rugina de la niste locuri mlastinoase), inca-s bune de pus" O alta planta amintita ca leac pentru entorse era sclintita, "o burueana ce creste pe la bataturi, prin ograzi, finate s.a. - pisata si cu otet, e buna de pus la mina celui sclintit". Usturimea de la oparitura oblojita cu lut Pentru situatiile in care copiii mici se opareau cu apa fierbinte, sau cu lapte, primul ajutor era acordat pe loc, chiar de mame. "Cind asemenea cazuri vin la casa gospodarului, femeea cu copilul oparit ii pune la oparitura lut framintat cu sare, ca sa scoata focul. Rana se unge cu oloiu de cinepa si buba trece. Chelirea si rapanul, greu de combatut Chelbea sau chelirea era definita ca o boala a pielei capului ce avea ca efect caderea parului. Lesia de ciucalai de popusoi si unsorile sint leacurile ce le intrebuinte... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro