Le Palais Ideal, o cladire impresionanta realizata de un postas din secolul XIX, dupa ce s-a impiedicat de o piatra

Reprezinta o sculptura atat de ciudata, incat e imposibil pentru om s-o imite, reprezinta orice fel de animal, orice fel de caricatura", a spus Cheval, citat de Howard Becker in "Art Worlds", University of California Press, citat de Wikipedia. Foto: tonyshaw3.blogspot.ro In 1969, la 45 de ani de la moarte sa, edificiul construit de Cheval este declarat monument istoric de Andre Malraux, ministru al culturii.

acum 34 luni (19 Dec 2017)

Ferdinand Cheval a fost un postas francez care provenea dintr-o familie cu origini modeste, dar care a avut o vointa de nestavilit.

Intr-o zi, pe cand isi facea ruta obisnuita, Cheval s-a impiedicat de o piatra cu o forma neobisnuita care l-a fascinat.

"Mergeam foarte grabit cand piciorul meu s-a prins de ceva care m-a facut sa ma impiedic cativa metri mai departe, am vrut sa stiu cauza. Nu am spus nimanui despre el, de frica sa nu fiu ridiculizat sau sa nu ma simt eu ridicol. Apoi, 15 ani mai ttrziu, cand aproape ca imi uitasem visul, cand nu ma gandeam la el deloc, piciorul meu mi-a reamintit de el. Era o piatra de o forma atat de ciudata incat am pus-o in buzunar ca sa o pot admira.

Era o piatra modelata de apa si intarita de puterea timpului. Reprezinta o sculptura atat de ciudata, incat e imposibil pentru om s-o imite, reprezinta orice fel de animal, orice fel de caricatura", a spus Cheval, citat de Howard Becker in "Art Worlds", University of California Press, citat de Wikipedia.

Ferdinand Cheval carand cu roaba (Foto: agentpalmer.com)

"Mi-am spus: daca natura e dispusa sa realizeze sculptura, o sa fac eu zidaria si arhitectura", a mai spus Cheval.

Cheval nu avea nici un fel de experienta in arhitectura, iar pe parcursul celor aproximativ 34 de ani, cat timp a construit, a indurat cu stoicism criticile si batjocurile vecinilor sai, dupa cum scrie atlasobscura.com. Initial lua pietricele in buzunar, apoi a venit cu cosul, iar mai tarziu, a inceput sa vina cu roaba pe care o impingea pe ruta zilnica extinsa, de 42 de kilometri, fara sa primeasca vreun ajutor, dupa cum informeaza acelasi site.

In Le Palais Ideal se regasesc mai multe stiluri, de inspiratii diferite, cu statuete care aduc a struti, elefanti sau ursi, resimtindu-se faptul ca inspiratia i-a venit dintr-un vis. Urmarea a fost ca Cheval,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro