Lazar: Noua Lege a salarizarii nu trebuie sa faca diferente intre veniturile procurorilor si ale judecatorilor, ei au statut unic de magistrat

Lazar: Noua Lege a salarizarii nu trebuie sa faca diferente intre veniturile procurorilor si ale judecatorilor, ei au statut unic de magistrat

UPDATE Asociatia Procurorilor din Romania (APR) anunta, joi, ca isi exprima ingrijorarea cu privire la intentia Ministerului Muncii de a face diferentiere de statut si salarizare intre magistratii judecatori si procurori in viitoarea lege de salarizare. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, declara in urma cu o luna, dupa discutiile cu sindicalistii pe proiectul Legii salarizarii unitare, ca in final toate sumele trebuie sa se incadreze in anvelopa salariala de 32 de miliarde de lei, precizand ca toti bugetarii vor avea in sporuri un voucher de vacanta si doua norme de hrana, iar acestea nu vor ridica probleme, pentru ca se reduce nivelul de sporuri la 30 la suta pe ordonatori de credite. El a dat ca exemplu o judecatoare care aproape toata cariera a fost magistrat de civil, dar "in ultima luna de activitate a combatut coruptia" si apoi a incasat la pensie sporuri de judecator de penal. Bogdan Hossu spunea atunci ca el nu a vazut proiectul si nu stie pe nimeni care sa fi spus ca a vazut proiectul Legii salarizarii in ansamblul sau, respective corpul legii, anexele de salarizare pe fiecare an de promovare si anexele legate de sporuri, "care raman intr-o anumita nebulozitate".

acum 52 luni (6 Apr 2017)

UPDATE Asociatia Procurorilor din Romania (APR) anunta, joi, ca isi exprima ingrijorarea cu privire la intentia Ministerului Muncii de a face diferentiere de statut si salarizare intre magistratii judecatori si procurori in viitoarea lege de salarizare.

"A face, la acest moment, sau in viitor, o diferentiere intre statutul celor doua categorii de magistrati (inclusiv in ceea ce priveste situatia financiara) ar insemna o atingere adusa dispozitiilor constitutionale si de asemenea ar crea mari disfunctionalitati in ceea ce priveste functionarea Ministerului Public in ansamblul sau. Acest lucru conduce, pe cale de consecinta, la afectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor si a ordinii de drept, Ministerul Public fiind aparatorul acestor valori", mai arata APR.

Procurorii mai spun ca, inca de la momentul in care Romania si-a consolidat sistemul de drept democratic, judecatorii si procurorii au avut acelasi statut profesional, care a fost ulterior reglementat prin aceleasi acte normative. De asemenea, tinem sa subliniem ca potrivit dispozitiilor din legile justitiei, procurorul se supune acelorasi numeroase interdictii si incompatibilitati la care este supus si magistratul judecator, iar o diferentiere de salarizare ar fi atat inechitabila, cat si neconstitutionala", sustin reprezentantii APR.

Asociatia Procurorilor din Romania a transmis o solicitare oficiala Ministerului Muncii si Justitiei Sociale in vederea comunicarii Proiectului legii de salarizare si a solicitat invitarea reprezentantilor asociatiei la eventualele consultari publice pe marginea acestui proiect de lege.

UPDATE "Ne dorim un proiect de lege care sa fie definitiv si sa stim despre ce discutam. Exista un singur statut, de magistrat, si asta trebuie respectat", a spus Augustin Lazar, a dupa sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro