Laureatul Premiului Nobel, Stefan Hell, reintors in Romania dupa 34 de ani de exil: "Radacinile le duci cu tine in lume"

Laureatul Premiului Nobel, Stefan Hell, reintors in Romania dupa 34 de ani de exil:

Stefan Hell a fost intampinat cu aplauze si multa recunostinta de catre reprezentantii liceului din Santana care-i poarta numele. Primii opt ani de scoala i-am petrecut la Santana, unde am copilarit si am avut norocul de profesori, care au facut o treaba minunata. Liceul din Santana ii poarta numele FOTO Bogdan Iancu "Cand am plecat din Santana cu parintii, cu trenul, aveam 15 ani, credeam ca ma voi intoarece intr-un an sau doi ca mai toti cei care au plecat din Santana pentru a-si face o noua viata in Germania.

acum 84 luni (26 May 2016)

Stefan Hell a fost intampinat cu aplauze si multa recunostinta de catre reprezentantii liceului din Santana care-i poarta numele. Au participat la intalnire si oamenii de afaceri din localitate, care l-au numit "ambasador business".

"Desi a trecut mult timp, Aradul si regiunea aceasta unde am petrecut 15 ani din viata fac parte din identitatea mea si asa va fi pentru totodeuna. Primii opt ani de scoala i-am petrecut la Santana, unde am copilarit si am avut norocul de profesori, care au facut o treaba minunata. O buna parte din placerea mea de a studia si cerceta mi-a fost indusa pe atunci in aceste locuri", spune Stefan Hell.

Profesorii si elevii liceului spun ca sunt mandri ca la scoala respectiva a invatat un om de o asemenea valoare. Noi avem elevi buni care se intorc sa ne viziteze si la cativa ani dupa terminarea scolii", spune Cristian Tudose, profesor. Cei mai incantati sunt absolventii clasei a XII-a care vor ramane in istorie, ca prima generatie care a terminat liceul cu noua denumire.

Liceul din Santana ii poarta numele FOTO Bogdan Iancu

"Cand am plecat din Santana cu parintii, cu trenul, aveam 15 ani, credeam ca ma voi intoarece intr-un an sau doi ca mai toti cei care au plecat din Santana pentru a-si face o noua viata in Germania. Prietenii si rudele mi-au ramas in Santana, pana si cainele meu, pe care il credeam cel mai inteligent, a ramas aici. Aveam aproape 50 de ani si veneam impreuna cu sotia mea si cu cei trei copii ai mei, toti nascuti in Germania. Am gasit aici lucruri si oameni noi, dar au fost si cateva cladiri, de exemplu care au ramas neschimbate", a declarat Stefan Hell.

Acesta spune ca atunci cand a vizitat Santana impreuna cu familia lui a mers si la casa in care a crescut. Pe de alta parte, m-am bucurat si de lucrurile care au ramas neschimbate. Era cladirea pe care o respectam cel mai mult, copil fiind imi era teama de ea, e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro