Laura Codruta Kovesi: "Acest discurs privind dezincriminarea abuzului in serviciu a fost promovat de persoane pe care noi le cercetam si le-am cercetat"

Laura Codruta Kovesi:

Laura Codruta Kovesi: Noi am trimis un punct de vedere Curtii Constitutionale, nu l-am trimis pentru ca asa am vrut noi, ci pentru ca Curtea Constitutionala ne-a cerut si, firesc, am raspuns acestei solicitari si am facut patru analize extrem de importante, pe patru piloni importanti in ceea ce inseamna sistemul de justitie. Functionarul corupt si-a diversificat putin activitatea, nu mai primeste mita in mod direct, pentru ca exista riscul de a fi prins, atunci, orice folose pe care vrea sa il obtina, orice ban in plus pe care vrea sa il obtina in mod ilegal, o face prin incheierea de contracte, prin anumite favoruri pe care le face anumitor oameni de afaceri atunci cand acestia participa la licitatii sau doresc sa primeasca bani din banul public. Deci acest asalt asupra legilor pe care noi le folosim, asupra competentei, asupra instrumentelor investigative, nu doar cele folosite de procurorii DNA, ci si de judecatori, pentru ca ei judeca dosarele noastre, toate aceste atacuri prin declaratii publice, inculpatii care sunt cercetati de noi si care sunt in functii destul de importante, in fiecare zi, ne ataca. Din pacate, functionarii publici sunt supusi la foarte multe presiuni in interior si din partea sefilor si va dau cateva exemple de functionari care au venit la DNA si ne-au spus ca sefii lor ierarhici le-au impus ca anumite contracte sa fie data unei anumite firme si atunci au fost pusi in situatia de a-si pastra locul de munca, dar a face un act evident ilegal sau de a nu face acel act, de a fi corect, si de a avea dupa aceea repercusiuni din partea sefilor. Exista, cu siguranta, de multe ori presiuni asupra lor si uitati-va la aceste discutii, ca functionarilor le e teama sa semneze, ca au fost legate de diverse contracte destul de controversate, contracte care, dupa castigarea licitatiei, valoarea contractului a fost crescuta artificial, fara sa stie nimeni de ce.

acum 60 luni (10 Jun 2016)

Intr-un interviu acordat agentiei News.ro, Laura Codruta Kovesi a vorbit despre posibilitatea ca CCR sa decida dezincriminarea abuzului in serviciu, fapt care ar insemna nu doar o limitare a competentei procurorilor, ci o incetare a luptei anticoruptie in Romania. Laura Codruta Kovesi: As vrea sa precizez inca de la inceput ca nu este o miza pentru DNA, este o miza pentru tara si pentru cetatenii Romaniei. Am sa va explic si de ce: in acest moment, noi avem in investigare 3.200 de doare, care au ca obiect investigarea unor fapte de abuz in serviciu. 42% din activitatea DNA o reprezinta dosare care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu. Anul trecut, doar in dosarele in care noi am facut rechizitorii pentru abuz in serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro. Deci, daca vom avea o decizie de dezincriminare a abuzului in serviciu, vom avea mai multe consecinte: in primul rand, toti cei care sunt trimisi in judecata pentru aceste fapte nu vor mai putea fi trasi la raspundere, aceste prejudicii cauzate statului nu vor mai putea fi recuperate, deci vom ramane cu o paguba de 620 milioane euro care nu poate nicicum recuperata. Adica DNA, din ce lupta cu coruptia la nivel inalt si facea dosare prin care impresiona nu numai in Romania, dar si in Europa, si a devenit una din primele cinci agentii anticoruptie din Europa se va transforma intr-o activitate cu caracter administrativ de a inchide toate aceste dosare. Efectul cel mai important, totusi, pentru ca noi suntem procurori: daca aceasta competenta se modifica, vom ramane cu alte competente, o sa investigam cu ce ramane in competenta, o sa investigam furturi, o sa facem distrugeri, o sa facem alt gen de infractiuni, ce fac toti procurorii, nu este nicio problema. Nu ne va afecta pe noi, ca procurori, efectul cel mai important se va rasfrange asupra cetatenilor, din mai multe puncte de vedere si pe termen lung. In primul rand, functionarii publici si demnitarii vor fi lips... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro