LARICS: Manipulare moldoveneasca a la russe. Minciuna cu demiterea lui Igor Dodon
Igor Dodon poate face ce vrea, inclusiv sa se duca cu confruntarea cu guvernul pana in panzele albe, sa nu cedeze si sa isi rupa camasa de pe el, in direct, de pe ecranele televiziunilor (controlate de Vladimir Plahotniuc!) in refuzul sau de a numi ministrii. Presa de la Bucuresti a prins din zbor mesajul si, plecand de la ideea preconceputa ca la Chisinau Binele (guvernarea) se lupta cu Raul (presedintia) a scris, victorios si la unison, aproape, ca decizia CC nu ii permite lui Dodon sa refuze numirile ministeriale si, pe cale de consecinta, admite suspendarea lui Igor Dodon. Igor Dodon sufera fara masura de ce ii fac democratii lui Plahotniuc, care manipuleaza CC, incalca legea, vor sa il mature de pe scena politica - dar, de atata indignare, nici macar nu pronunta public numele "calaului" sau, nici nu protesteaza mai mult de 10 minute (atat a durat totul) si nici nu scoate lumea in strada! Dar omul din fotografia cu Putin a castigat alegerile cu ajutorul decisiv a lui Vladimir Plahotniuc si, de la inceput, de cand a acceptat ca functia de director al SIS (serviciu secret moldovenesc) sa nu mai fie atributul presedintelui (adica al lui!), ci al Parlamentului (adica a lui Plahotniuc), a intrat intr-o sarabanda a cedarilor si negocierilor cu liderul PD care a culminat cu schimbarea brat la brat a sistemului electoral.
>
Analiza realizata de Dan Dungaciu*
Evident, este o minciuna, despre care am mai scris in aceste pagini. Ci pentru a atrage atentia, in primul rand presei si a comunicatorilor de la Bucuresti, asupra capcanelor in care au cazut si pot sa cada cu nonsalanta. Moldova nu este un subiect in Romania, de unde si o tratare superficiala a ceea ce se petrece acolo. Manipulatorii de la Chisinau stiu asta si forteaza lucrurile. Moldova a dat o decizie surprinzatoare, la solicitarea guvernului de a se pronunte asupra actiunilor Parlamentului si ale premierului RM in cazul in care Presedintele refuza numirea in functie a unui ministru sau a unei premier propus de majoritate - respectiv care ar fi solutia pentru evitarea unui posibil blocaj institutional.
CC a decis ca, in acest caz:
"Refuzul presedintelui de a-si executa obligatiile constitutionale constituie imposibilitate temporara de a-si exercita atributia (atributiile) in cauza si justifica instituirea interimatului functiei, care se asigura, in ordine, de Presedintele Parlamentului sau de premier, pentru exercitarea acestei (acestor) obligatiuni constitutionale a Presedintelui".
In traducere libera, daca presedintele refuza numirea unui ministru sau chiar a unui premier propusi de majoritate, se constata vacanta functiei si, dupa sesizarea CC pentru fiecare caz in parte, atributiile prezidentiale trec la presedintelui parlamentului sau la premier care pot numi nestingherite persoanele respective. Mai concret, ca disputa de tip Tom si Jerry intre Plahotniuc si Dodon continua. Igor Dodon poate face ce vrea, inclusiv sa se duca cu confruntarea cu guvernul pana in panzele albe, sa nu cedeze si sa isi rupa camasa de pe el, in direct, de pe ecranele televiziunilor (controlate de Vladimir Plahotniuc!) in refuzul sau de a numi ministrii. Vladimir Plahotniuc, adica guvernarea, nu va suferi deloc - conform deciziei CC, majoritatea poate sa ii suspende temporar atributiile si sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro