Laleaua galbena salbatica, secretele unei flori-unicat care creste doar in zona Cazanelor Dunarii

Laleaua galbena salbatica, secretele unei flori-unicat care creste doar in zona Cazanelor Dunarii

Protejata de lege "Aceasta lalea a fost descoperita in urma cu mai bine de 200 de ani de catre un pasionat al botanicii si i-a dat denumirea de Tulipa hungarica. Felix Baratky atrage atentia ca actiunea de culegere si comercializare a ei este interzisa, iar amenda este de 10.000 de lei.

acum 54 luni (13 Apr 2016)

Clisura Dunarii a imbracat straie de primavara, iar zilele acestea cine ajunge in zona nu trebuie sa rateze o plimbare cu barca pe Dunare. Florile pot fi vazute doar din barca pe aproximativ o jumatate de kilometru, pe stancile verticale ale Cazanelor.

Localnicii ii aduc cu barcile pe turisti in zona pentru a admira aceste flori, pentru un bilet de 25-30 de lei. Turistii sunt foarte incantati de zona noastra, iar acum primavara au ocazia sa vada aceasta lalea, unica in lume" spune un localnic. "Este extraordinar de frumos"

Cum vremea s-a incalzit, turistii au inceput sa vina in numar mare la pensiunile din zona si din program nu lipseste o plimbare cu barca in Cazanele Dunarii.

"Este extraordinar de frumos, nici nu credeam ca voi putea vedea o asemenea specie de planta, crescuta pe aceste stanci", zice un alt turist. Rangerii Parcului Natural Portile de Fier spun ca ea poata fi admirata in toata spleondoarea ei pe versantii abrupti din vecinatatea Pesterii Veterani. Florile lalelei banatene (sau laleaua de cazane) sunt exclusiv de culoare galbena, fara miros.

Laleaua galbena este ocrotita de lege, pentru prima oara ea fiind mentionata in anul 1884 de botanistul ungar Vincze von Borbas in Foaia Asociatiunii Transilvania. In prezent, specia este protejata de OUG 57/2007 si de Conventia de la Berna. Face parte din lista speciilor ocrotite, iar arealul sau este integrat in teritoriul Parcului Natural Portile de Fier, spatiu de asemenea protejat.

Protejata de lege

"Aceasta lalea a fost descoperita in urma cu mai bine de 200 de ani de catre un pasionat al botanicii si i-a dat denumirea de Tulipa hungarica. Mai apare si sub denumirea de laleau galbena de cazane, laleaua banateana. Este o specie strict protejata de lege, endemica si emblematica a parcului", precizeaza Felix Baratky, specialist in domeniul educatiei ecologice la ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro