Lacurile negre fara fund din Apuseni. Enigmele molhasurilor de la Izbuce, ochiurile de apa din mijlocul muntilor

Lacurile negre fara fund din Apuseni. Enigmele molhasurilor de la Izbuce, ochiurile de apa din mijlocul muntilor

"Se intind pe o suprafata de 48 de hectare, care se afla in zona de izvoare a Somesului Cald, la o altitudine de 950-1.000 de metri. Cel mai impresionant este Molhasul Mare, care se intinde pe o suprafata de aproape opt hectare cu o grosime medie a turbei de patru metri si un volum de turba de 320.000 de metri cubi.

acum 36 luni (12 Jul 2017)

Odata ce ai ajuns sa cunosti Apusenii nu ai cum sa nu te indragostestei de ei si sa te intrebi cum de pot ascunde atatea minuni.

In zona de conservare speciala a Parcului Natural Apuseni se afla Molhasurile de la Izbuce.

"Se intind pe o suprafata de 48 de hectare, care se afla in zona de izvoare a Somesului Cald, la o altitudine de 950-1.000 de metri. Cel mai impresionant este Molhasul Mare, care se intinde pe o suprafata de aproape opt hectare cu o grosime medie a turbei de patru metri si un volum de turba de 320.000 de metri cubi. Datorita fragilitatii acestui habitat de turbarie, zona este ocrotita, iar cei interesati de acest habitat au la dispozitie un turn de observatie", noteaza site-ul welcomeromania.ro. Senzatia stranie este data si de calitatea acida si antiseptica a turbei, care conserva perfect plantele si animalele cazute pe fundul fostei mlastini. Datorita grosimii turbei de peste un metru, plantele se izoleaza de sol si devin dependente de precipitatii. De remarcat, sunt numitele "taurii fara fund", lacuri cu apa de culoare de neagra, care reintregesc tabloul rezervatiei facandu-l de o salbaticie aparte. Aici se gaseste un numar de specii aparte de plante, printre care si "Roua cerului", singura planta carnivora terestra din Romania, ocrotita de lege. Alaturi de aceasta specie, deosebita este si prezenta Jneapanului (numit si pinul tarator), relicva glaciara, considerat monument al naturii, care aici se afla la cea mai joasa altitudine din tara. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro