Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul National Retezat

Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul National Retezat

Turistii pornesc pe el din Poienii Pelegii, pe o carare cu mii de "trepte" de piatra, lasate astfel de natura, care intai traverseaza padurea de conifere si apoi un platou montan acoperit de jnepenis. Pe potecile de munte aproape invizibile, calatorii urca apoi doua coame abrupte se strecoara printre stanci si blocuri de piatra prabusite din inaltimile Bucurei si coboara apoi spre lacul de la poalele celor mai inalte varfuri din Retezat. A urcat pana la refugiul de pe Lacul Bucura, iar dupa cateva zeci de minute de odihna, timp in care s-a consultat cu salvamontistii asupra traseului, s-a indreptat spre Taul Portii, aflat la cea mai mare altitudine din Retezat, 2269 de metri. De pe marginea ochiului de apa s-a indreptat spre Taul Agatat, iar apoi a coborat povarnisul pentru a ajunge la sirul de lacuri ce poarta nume de fete: Viorica, Florica, Ana si Lia. Lacul Ciumfu Mare (la 2040 metri altitudine) este locul de revarsare al paraului Custurii si la randul lui formeaza un parau si o cadere de apa de cateva zeci de metri. Daca ai fost in locuri inedite de langa o destinatie similara din Romania si vrei sa ne povestesti din amintirile tale sau vrei sa ne sfatuiesti ce sa mai vedem in acest loc al Romaniei, ne poti scrie pe bucuresti@adevarul.ro, in sectiunea de comentarii sau pe pagina noastra de Facebook,125 de locuri pentru care iubim Romania.

acum 67 luni (10 Sep 2014)

Retezatui i se spune "taramul fermecat cu ochi albastri", iar cei care il descriu astfel sunt au toate motivele sa o faca, mai ales dupa ce au luat la pas potecile lui. Alexandra Rosu, blogger de calatorii, s-a declarat fermecata de lacurile glaciare din Retezat inca dinainte de a le vedea pe viu. Mi se parea incredibil ca se afla ceva atat de frumos in tara mea, atat de aproape de mine, si am stiut in acel moment ca trebuie sa merg sa le vad", a relatat Alexandra Rosu.

Tanara spune ca a avut nevoie de ceva timp pentru a se pregati inainte de a incepe calatoria visata, spre lacurile glaciare si varfurile Masivului Retezat. Orice durere de spate de la rucsac a disparut intr-o fractiune de secunda, pentru ca am simtit ca tocmai mi se implinise cel mai frumos vis de pana atunci", a povestit Alexandra.

Lacul Bucura

Bucura este cel mai intins lac glaciar din Retezat si din Romania. Are o suprafata de aproape noua hectare, iar in ciuda faptului ca se afla la peste 2.000 de metri altitudine este o zona accesibila. Cel mai scurt traseu montan spre Bucura poate fi strabatut in mai putin de doua ore. Turistii pornesc pe el din Poienii Pelegii, pe o carare cu mii de "trepte" de piatra, lasate astfel de natura, care intai traverseaza padurea de conifere si apoi un platou montan acoperit de jnepenis. Pe potecile de munte aproape invizibile, calatorii urca apoi doua coame abrupte se strecoara printre stanci si blocuri de piatra prabusite din inaltimile Bucurei si coboara apoi spre lacul de la poalele celor mai inalte varfuri din Retezat. La Bucura gasesc loc de campat si, la nevoie, ajutor de la salvamontistii din refugiul construit pe marginea lacului.

Taul Tapului

Pentru Alexandra, ca si pentru multi dintre pasionatii de drumetii care ajung la Bucura, malul lacului este doar un punct intermediar pe harta minunilor Retezatului. "In aceeasi zi am facut o drumetie si pana la lacul Zanoaga, cel mai adanc di... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro