Lacul lui Eminescu de la Ipotesti, un fals comunist construit acum 25 de ani cu 14 muncitori. Seful de lucrari: "Am ancorat nuferii de fundul lacului cu nailon"

Lacul lui Eminescu de la Ipotesti, un fals comunist construit acum 25 de ani cu 14 muncitori. Seful de lucrari:

Localitatea Ipotesti situata la 10 kilometri de municipiul Botosani, este poate cel mai important loc de "pelerinaj" pentru iubitorii de literatura si mai ales pentru cei indragostiti de creatia eminesciana. Gellu Dorian , scriitor botosanean si initiatorul Premiului de Poezie "Mihai Eminescu", spune in lucrarea sa "Pe urmele lui Eminescu, la adevaratul lac cu nuferi", ca de fapt lacul unde se ducea Eminescu sa se relaxeze si medita, era iazul Loesti, afalt la 5 kilometri de cel amenjat in perioada comunista.Iazul Loesti aflat la 5 kilometri de lacul cu nuferi este considerat adevaratul lac al lui Eminescu De altfel si referinte istorice atesta tot iazul Loesti ca locul de odihna al poetului.

acum 119 luni (29 Oct 2014)

Localitatea Ipotesti situata la 10 kilometri de municipiul Botosani, este poate cel mai important loc de "pelerinaj" pentru iubitorii de literatura si mai ales pentru cei indragostiti de creatia eminesciana. Printre obiectivele turistice recunoscute pe plan national la Ipotesti se afla casa unde a copilarit Mihai Eminescu, dar si lacul cu nuferi din padurea Ipotesti, unde se spune ca poetul si-ar fi gasit sursele de inspiratie poetica. Anual, mii de turisti vin sa viziteze si sa "guste" din spiritul eminescian plimbandu-se in jurul acestui lac cu nuferi, aparut in mod bizar in circuitul turistic abia in anul 1989. Dupa 26 de ani, un inginer sef al perioadei comuniste, rupe tacerea si spune adevarul despre o mistificare grosolana: lacul cu nuferi al lui Eminescu de la Ipotesti, nu este decat o creatie milenara a "Epocii de Aur". Lacul cu nuferi o inventie a tovarasului ideolog al judetului Povestea lacului cu nuferi, prezentat de 26 de ani turistilor ca fiind al lui Eminescu, incepe de fapt in 1988, la sfarsitul epocii comuniste. Se apropia "centenarul Eminescu", in 1989 implinindu-se 100 de ani de la moartea poetului si trebuia sa organizeze la Ipotesti ceva cu adevarat deosebit. Era in primavara lui 1988 cand l-a chemat de urgenta la el pe inginerul sef de la Oficiul de Gospodarire al Apelor(OGA), Costica Macaleti, astazi prefect al judetului. "Eram tanar, aveam 34 de ani si eram inginer sef la OGA cand m-a chemat Baciucu. Era o stioalna acolo, un fel de mlastina si mi-a spus ca am la dispozitie un an sa o fac lac in toata regula. Si asa a inceput constructia lacului, pe locul unei mlastini, alimentate de un izvor subteran, din mijlocul padurii Ipotesti si pe langa care probabil Eminescu nu a trecut niciodata. "Am luat o draglina si un excavator de la Sectia de Utilaje si Masini. Era in padure, un fel de mlastina, am mers pe la Baisa ocolitor cu 14 muncitori si am inceput treaba. Am colmatat toata mlastina, am vorbit cu cei de la silvic sa faca niste defrisari, ca ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro