Lacul lui Ceausescu: de la Epoca de aur la Delta dintre blocuri

Lacul lui Ceausescu: de la Epoca de aur la Delta dintre blocuri

Speciile si habitatele vor fi monitorizate Format in doar 25 de ani, timp in care natura si-a reintrat complet in drepturi, intr-un spatiu de dezvoltare urbana abandonat, Parcul Natural Vacaresti are sute de specii de flora si fauna. Mai este un pas intermediar, in termen de noua luni vom elabora un plan de masuri pentru protectia si conservarea parcului, care sa asigure acest proces elaborat de punere in practica a planului de management. Planul se axeaza pe patru mari obiective: conservarea si protectia naturii, educatie si constientizare - pentru ca vorbim de primul parc natural urban din Romania, are o valoare educationala extraordinar de mare, cercetare stiintifica - vorbim de o zona umeda autentica, asteptam ca institute de cercetare sa vina cu laboratoare la Vacaresti si sa cerceteze acest ecosistem in contextul urban, si al patrulea obiectiv este ecoturism si agrement, respectiv dezvoltarea unor facilitati cu impact zero asupra sistemului, care sa deschida catre public Parcul Natural Vacaresti - o pista de biciclete pe dig, o pista de alergare, observatoare ornitologice, zona de belvedere. De aceea, este nevoie de studii sa vedem care sunt locurile de habitat pentru anumite specii, de ce este bine sa le avem, daca este nevoie sa translatam o specie dintr-un loc intr-altul etc.

acum 86 luni (8 Feb 2017)

Transformarea Lacului Vacaresti, unul dintre marile proiecte neterminate ale lui Ceausescu, in cel mai frumos parc natural urban din Europa incepe sa prinda contur. La sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Mediului a desemnat Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) administrator al ariei protejate, in asociere cu Primaria Generala a Capitalei (PMB) si in parteneriat cu alte 12 institutii de profil. Astfel, bucurestenii se vor bucura de piste de bicicleta si de alergare, alei, un centru de cercetare, un observator special, tururi ghidate pentru copii si scoli etc.

La sfarsitul anului trecut, Ministerul Mediului a lansat procedura legala de dare in administrare a "deltei dintre blocuri" - cum mai este cunoscut Parcul Natural Vacaresti, dupa ce, in mai 2016, Guvernul Ciolos a emis o hotarare pentru protejarea ariei.

In urma evaluarii Comisiei de atribuire de la Ministerul Mediului, APNV a primit administrarea parcului. Dupa ce vor semna contractul de administrare cu Ministerul Mediului, noii administratori vor putea pune in practica primele masuri: infiintarea Administratiei Parcul Natural Vacaresti, elaborarea planului de masuri pentru conservarea Parcului Natural Vacaresti, precum si demararea primelor proceduri pentru elaborarea planului de management al ariei naturale protejate.

Dincolo de acesti pasi administrativi, vor fi luate o serie de masuri privind protectia si paza zonei respective, dar si monitorizarea speciilor si habitatelor.

Mesajul-cheie al proiectului de management gandit de APNV pentru zona Vacaresti este "Natura la usa ta!". Parcul natural, devenit arie protejata prin Hotararea de Guvern nr. Parcul ar putea deveni o oaza de natura in sudul Capitalei, de care se pot bucura nu numai bucurestenii.

Printre directiile din proiectul de manangement se numara piste de bicicleta si de alergare, un centru de cercetare, un observator special, tururi ghidate pentru c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro